Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politieverhoren Joost Klein en cameravrouw: 'Ik voelde me bang'

De Zweedse krant Aftonbladet heeft de politieverhoren van Joost Klein en de cameravrouw die zich bedreigd voelde in handen.

Klein

In principe is het hele Joost Klein/songfestival-circus ten einde. De zanger werd gediskwalificeerd na een incident achter de schermen, waarbij hij zich dreigend zou hebben opgesteld tegenover een cameravrouw. Wat er precies gebeurd is, is tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk. En dat wordt het wellicht ook niet.

Vorige maand werd immers duidelijk dat de Zweedse politie het onderzoek naar Klein heeft stopgezet wegens gebrek aan bewijs. Dat gebeurde nadat er meerdere getuigen in zowel Nederland als Zweden waren gehoord. AVROTROS noemde de diskwalificatie daarna nogmaals 'onnodig en disproportioneel', maar liet tegelijkertijd weten dat de omroep geen aangifte gaat doen tegen de organisatie van het songfestival. En ook Klein zelf gaat geen tijd en energie meer stoppen in een smaadzaak, zo liet zijn management eind augustus weten.

'Hij werd bozer en bozer'

Daarmee leek de kous af. Echter komt de Zweedse krant Aftonbladet nu met nieuwe informatie naar buiten, namelijk de gelekte politieverhoren van Joost Klein en de cameravrouw tegenover wie hij zich bedreigend zou hebben opgesteld.

Daaruit wordt duidelijk dat Klein en de dame in kwestie eerder een incidentje hadden achter de schermen. Ook toen ging het om het backstage filmen van de Nederlander terwijl hij dat niet wilde. De cameravrouw gaf daar geen gehoor aan omdat Klein een 'handtekening had gezet' waarmee hij in principe toestemming had gegeven. "Ik deed alleen mijn werk", zo verklaarde de vrouw tegen de politie.

Na het eerste incident zou het Nederlandse songfestivalteam hebben beloofd dat Joost Klein niet meer zo zou reageren.

Bij het tweede incident - Klein werd weer tegen zijn wil in gefilmd - dacht de cameravrouw naar eigen zeggen dat de Nederlander een grapje maakte, aldus het gelekte politieverhoor. Maar Klein werd volgens de cameravrouw 'bozer en bozer', waardoor ze zich 'bang en kwetsbaar' voelde. Als schadevergoeding eiste ze omgerekend 600 euro van Joost Klein.

Klein herinnert zich niet alles

Uit de politiegesprekken met Klein zou blijken dat de zanger 'onduidelijke herinneringen' heeft aan het incident. Wel zou hij hebben aangegeven dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan hetgeen waar hij van verdacht werd. Ja, hij maakte een dreigende beweging, maar die was gericht naar de camera, niet naar de cameravrouw, aldus Joost in het eerste verhoor.

Eind augustus bleek dus dat ook het Zweedse OM niet heeft kunnen vaststellen dat Klein zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Vandaar dat de Nederlander niet voor de rechter in Zweden hoeft te verschijnen.

Entertainment
  • de Telegraaf, Aftonbladet
  • NL Beeld / Robert Meerding