Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van 'supercommando' naar crimineel: 4 jaar cel voor Sil A.

Het was een grote schok toen Sil A. werd opgepakt. De 'supercommando' genoot veel aanzien binnen het leger, maar werd ineens beschuldigd van duistere zaakjes. Maandag heeft rechter A. veroordeeld tot een celstraf.

Sil A.

De militaire kamer van de rechtbank Arnhem heeft Sil A. (44) maandagmiddag op 4 december veroordeeld tot 4 jaar cel. Volgens de rechtbank is de elitemilitair betrokken geweest bij drugs- en wapensmokkel. Zijn straf valt lager uit dan de 6 jaar die het OM eiste.

Het bewijs in de zaak bestond onder andere uit gekraakte chatberichten van Sky ECC. De militair zegt die berichtendienst echter te hebben getest voor 'geheime buitenlandoperaties', zo valt te lezen bij de Telegraaf.

Wapens en coke

De rechter acht het bewezen dat A. een aandeel heeft gehad in twee coketransporten: eentje vanuit Suriname naar België en een transport van Suriname naar Duitsland. Daarnaast heeft hij volgens de rechtbank als een soort wapenmakelaar opgetreden. Dit zou hij hebben gedaan voor ene Gregory F. Deze F. en de 'supercommando' zouden elkaar al jaren kennen. De Telegraaf spreekt zelfs van een 'jeugdvriend'.

Gregory F. zit inmiddels ook achter de tralies. Hij kreeg 9 jaar celstraf voor de handel in cocaïne.

Grote staat van dienst

Sil A. heeft nu dus ook een veroordeling aan zijn broek. Voor feiten die hij zou hebben gepleegd terwijl hij nog militair was. Daarmee heeft hij volgens de rechter de naam beschadigd van het Korps Commandotroepen (KCT), de plek waar hij 20 jaar ervaring opdeed. A. schopte het daar zelfs tot sergeant-majoor en was volgens bronnen steevast een van de beste leden van de eenheid. Hij diende onder andere in Afghanistan, Libanon en Ivoorkust.

Ook zou A. betrokken zijn geweest bij het opzetten van 'verkenningseenheid 102 compagnie' van het Korps Commandotroepen en de Maritime Special Operations Forces (MARSOF), een elite-eenheid van het Korps Mariniers.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie