Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Recherche doet onderzoek naar leden 'uitzendbureau voor moorden' 

Een aantal leden van de ’26Koper’-groep komt binnen afzienbare tijd vrij, maar de recherche bekijkt nu of de mannen ook te linken zijn aan meerdere onopgeloste moordzaken.

26Koper

In 2016 arresteerde de politie een aantal mannen die naar verluidt onderdeel waren van een soort 'moordbende'. Een groep die volgens justitie op bestelling liquidaties voorbereidde voor onder anderen Ridouan T. Aanleiding voor de arrestaties waren gekraakte chatberichten en de vondst van een aantal garageboxen vol wapens. De strafzaak kreeg de naam 26Koper.

In 2016 en 2017 kregen leden van de groep tot wel 14,5 jaar opgelegd. Forse straffen, hoewel geen van hen werd veroordeeld voor het daadwerkelijk plegen van moorden. Daar was volgens de rechter te weinig bewijs voor.

Joey W.

Een van de veroordeelde mannen is Joey W., die tegenwoordig als Jaoud W. door het leven gaat. De Telegraaf stelt dat W. in de jaren '90 net als Ridouan T. lid was van de jeugdbende 'Bad Boys'. Ook zou hij een volle neef zijn van Delano G., de man die nu verdacht wordt van het doodschieten van Peter R. de Vries.

Volgens diezelfde krant werd W. in de 26Koperzaak door justitie gezien als 'een sleutelspeler' binnen de groep. De rechter legde hem uiteindelijk 13 jaar op.

Onopgeloste moordzaken

Maar die straf zit er inmiddels bijna op. En ook andere veroordeelden uit dat proces komen binnenkort op vrije voeten of zijn dat al.

De recherche analyseert na 'nieuwe aanwijzingen en bewijzen' echter een aantal onopgeloste moorden. Daarbij kijken ze onder andere of er een link te vinden is met de leden van de 26Kopergroep. Het gaat om een aantal moorden die tussen 2011 en 2014 gepleegd werd - enkele jaren voordat de 26Kopergroep werd opgerold door de politie.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • © Twitter, Landelijk Parket