Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De neef, de moker en de moord: de bende van Anouar T. voor de rechter

De afgrijselijke moord op advocaat Derk Wiersum in 2019 is weer actueel. De schutters zijn al veroordeeld, maar er staat nog een groep verdachten voor de rechter. Volgens justitie zijn dat ‘de spotters’, aangestuurd door familie van Ridouan T. Een verhaal in negen hoofdstukken.

De stille getuigen van een zware mishandeling in Utrecht, uitgevoerd door een knokploeg.

Proloog

Het is woensdag 30 oktober 2019. Vlak voor middernacht rijdt een grijskleurige Volkswagen Transporter stapvoets door het centrum van Utrecht. In het busje zitten vier opgefokte mannen met bivakmutsen, honkbalknuppels en sloophamers. Ze jagen op hun prooi. Tegelijkertijd loopt Rachid (naam is gefingeerd, zijn echte naam is bij de redactie bekend) uit Utrecht door de Hopakker richting de Adelaarstraat. Hij heeft een afspraak met een kennis, die daar in de buurt op hem zou wachten. Als hij op de hoek van de straat arriveert, komen er ineens drie donker geklede mannen op hem af, die Rachid zonder te aarzelen helemaal in elkaar beuken. Het zijn de mannen uit het busje. Het slachtoffer wordt met hamers en knuppels op zijn hoofd en lichaam geslagen. Veel mensen zijn getuige van de zware mishandeling. Ze zien het slachtoffer roerloos en zwaargewond op straat liggen. Wie zijn deze daders? En waarom moest juist dit slachtoffer zo hard worden aangepakt?

De plek van de zware mishandeling wordt afgezet door de politie.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wordt deze knokploeg op 30 oktober 2019 aangestuurd door Anouar T. (30), een neefje van Ridouan T., hoofdverdachte in het zogenoemde Marengo-proces. Anouar T. geeft volgens justitie leiding aan een criminele organisatie die zich laat inhuren voor verschillende klussen. Zo wordt deze groep ook verdacht van het stelen en helen van auto’s. En zeker twee van die auto’s zijn weer gebruikt bij de voorbereidingshandelingen in de weken voor de moord op advocaat Derk Wiersum, in september 2019. De rechtbank in Amsterdam behandelt op dit moment de zaak tegen tien verdachten – de groep van Anouar T. – die terechtstaan in het zogeheten onderzoeken Buizerd en Pulheim. De zware mishandeling in Utrecht is een van de feiten waar de groep van verdacht wordt.

1. De moker

Terug naar de plaats delict in Utrecht. Als de gealarmeerde politie bij het slachtoffer arriveert, zijn de daders in de Volkswagen Transporter al op de vlucht geslagen. Op straat ligt bloed, een bebloede jas, enkele bebloede theedoeken en er staat een achtergebleven moker; een van de slagwapens. Het beeld is tekenend voor de geweldsexplosie die kort daarvoor heeft plaatsgevonden.

In een eerste verhoor vertelt het slachtoffer tegen de politie dat hij die avond in de straat is aangevallen door ‘drie jongens’. Rachid laat de politie weten wat er volgens hem is gebeurd. Hij is blij dat hij het nog kan navertellen, want hij heeft naar eigen zeggen de dood in de ogen gekeken. Over het motief van de zware mishandeling, zegt hij niets. Sterker nog, als de politie hem later nog een keer wil horen, slaat hij verdere medewerking af. Maar de politie heeft al vrij snel een groepje verdachten in beeld. De vermoedelijke daders worden namelijk al een tijdje door de recherche afgeluisterd en geobserveerd. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de ‘moordpoging’ onder toeziend oog van de politie heeft plaatsgevonden.

Om dat beter te kunnen begrijpen moeten we terug naar een paar maanden eerder. Op 6 augustus 2019 wordt er midden in de nacht een Audi S4 gestolen in Utrecht. Wat de daders alleen niet weten, is dat de eigenaar van de snelle bolide een telefoon in het voertuig heeft geplaatst, die als peilbaken gebruikt wordt. De eigenaar heeft dus handig voorgesorteerd op een eventuele diefstal van zijn auto. Op die manier weet de politie de gestolen auto makkelijk terug te vinden: ruim vijftien kilometer verderop in een straat in Soesterberg. De Audi kan terug naar de eigenaar en de zaak is opgelost, zou je kunnen denken, maar de politie besluit anders.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

In plaats van het voertuig in beslag te nemen, plaatsen ze observatiecamera’s in de buurt van de auto, om te zien wat ermee gebeurt. De auto zou namelijk weleens gebruikt kunnen worden bij het voorbereiden en uitvoeren van zware misdrijven, zo is de gedachte bij de recherche. In eerste instantie gaat het onderzoeksteam er vanuit dat criminelen de Audi gaan gebruiken bij het plegen van plofkraken. Daarbij maken criminelen namelijk vaak gebruik van hele snelle (vlucht)auto’s. Niet wetende dat de groep die ze hiermee in het vizier hebben ruim een maand later betrokken is bij een van de meest geruchtmakende moordzaken in onze geschiedenis: de moord op advocaat Derk Wiersum.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, RTV Utrecht, Politie Amsterdam