Wat heb je voor tatoeage op je pols? Wat staat er?
“Sara. Dat is mijn oma. Het is geschreven in mijn moeders handschrift. Dat heb ik een paar jaar geleden laten doen. Ik hou erg van tatoeages. Ik heb er meerdere.”
Wat vind je er zo mooi aan?
“Ik weet het niet, ik heb ze altijd heel mooi gevonden. Zeker die bij mensen die gewoon hun hele arm vol hebben.”
Een sleeve?
“Vind ik heel mooi.”
Wil je dat ook?
“Zou ik wel willen, maar daar moet je wat gespierdere armen voor hebben. En een sleeve moet wel ergens over gaan.”
De eerste premier met twee sleeves?
“Ik heb mijn derde tattoo vorig jaar laten zetten. Dus ik denk wel dat ik de eerste minister van Justitie en Veiligheid ben die op een gegeven moment zei: Jongens, ik ga even naar de tattooshop. In het weekend natuurlijk, hè.”
‘Als wij harddrugs legaliseren, rollen we de rode loper uit voor de kartels. Je mag de strijd nooit opgeven’
Kies je voor persoonlijke teksten?
“Ja, teksten en tekeningen. Ik denk dat ik er nog wel een paar bij ga doen. Het is dat ik tenger gebouwd ben, anders zou ik zo’n grote wel heel mooi vinden, maar ik denk dat dat een beetje raar zou staan.”
Wat is de volgende tekst die je laat tatoeëren?
“Weet ik nog niet. Dat vind ik het lastigste. Omdat het blijvend is moet het iets zijn waarvan ik in één keer denk: ja, dit voelt goed. Ik wilde hier op mijn pols graag een tattoo en ik wist: hier ga ik nooit spijt van krijgen. Dus dan is mijn oma’s naam een goeie. Maar naar de volgende tekst of afbeelding moet ik weer zoeken. Je hoort het.”
Je bent daarvoor constant ideeën aan het verzamelen?
“Jazeker. Soms, als mijn hoofd helemaal vol zit en ik gewoon echt even een beetje afleiding moet hebben, kan het zijn dat ik heel lang op Insta op zoek ga naar designs en dat soort dingen. Dan ben ik tien minuten aan het scrollen, daarna kan ik weer door. Dat is dan een fijne afleiding.”
Heb je goed nieuws voor de mensen over de hoogte van verkeersboetes? Want die moesten met 30 procent omlaag van het OM.
“Ik heb geen goed nieuws. Ze gaan iets omhoog. Dat heeft te maken met indexeren, en er zit een extra verhoging in die ik moest doorvoeren omdat ik geld moest vinden binnen de begroting. Het goede nieuws is wel dat je zelf kunt voorkomen dat je een boete krijgt.”
Met de jaarwisseling komt de discussie over vuurwerk er weer. Vanwege jouw advies is nu alleen nog siervuurwerk toegestaan. Je mag alleen nog vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken. Knal- en siervuurwerk dat knalt mag niet meer.
“Klopt, dat mag niet. Er is nog genoeg dat de lucht in mag, maar inderdaad, het knalvuurwerk niet. Zoals vorig jaar en tijdens corona.”
Toen mocht nog minder, alleen sterretjes en knalerwten. Ik heb alleen niet het idee dat het wat uitmaakt wat jullie er in Den Haag over besluiten, want eind december hoor je de bommen vast overal weer afgaan in het land. Vind je niet dat het allemaal zo betuttelend wordt? Dat we steeds minder mogen?
“Er mag een hoop. Er mag écht een hoop.”
In het buitenland steken ze gewoon stevig vuurwerk af, in Frankrijk zelfs in de zomer.
“Dat is zo. Ik ben het in algemene zin wel met je eens dat de zuurstof een beetje uit de samenleving begint te verdwijnen. Alsof regels ons verstikken. Alsof we elkaar verstikken. Dat daar balans in moet komen, daar ben ik het wel heel erg mee eens.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- Ivo van der Bent