Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dodelijke duikexpedities: definitief kopje-onder op de linkste locaties

Zussen gaan samen duiken in zee. Zus één raakt klem op de bodem, zus twee moet een heldhaftige reddingspoging doen om haar leven te redden. De verhaallijn van de deze week verschenen bioscoopfilm The Dive is misschien simpel, maar wel akelig realistisch. In menig snorkel- en duikparadijs gaat het geregeld goed mis. Een diepe duik in ’s werelds dodelijkste locaties.

Duiken

The Temple of Doom (Tulum, Mexico)

Staat Mexico op uw verlanglijstje van reisbestemmingen? Voor de parelwitte stranden, bruisende steden en natuurlijk de overheerlijke keuken? Zeker doen! Niet doen: zwemmen in de ‘magisch mooie’ onderwatergrotten in het zuidoosten van het land. Deze zogeheten cenotes (een natuurlijke poel gevuld met zoetwater) in de regio Yucatán worden dikwijls gepromoot als toeristische attractie waar je absoluut even een verfrissende plons moet wagen. Wat de reisbureaus vergeten te vermelden, is dat deze pareltjes even wonderschoon als dodelijk zijn. Een van de populairste zwemgrotten, Cenote Esqueleto, bevindt zich op fietsafstand van het populaire badplaatsje Tulum en staat onder locals bekend als de The Temple of Doom. Ja, het water is er fonkelend turquoise, de omgeving is er prachtig groen en sereen en wie hier vanaf de richel naar beneden tuurt, voelt zich zeker verleid om te springen.

Niet doen. De 2,5 meter hoogte waar je vanaf kukelt én de rotsachtige ondergrond waarop je een aanloop dient te nemen zijn ronduit verraderlijk. Menig ledemaat is hier reeds geknakt, verbrijzeld en verpulverd. Voor wie die sprong niet aandurft, hebben die vriendelijke Mexicanen een heel oude, gammele, gladde, houten ladder neergezet. Nogmaals: niet doen. Ook niet in een duikpak. Deze duivelse grot, die van bovenaf de vorm heeft van een gigantisch doodshoofd, behoort net als zijn vele broertjes in de regio, tot de dodelijkste duiklocaties ter wereld. De combinatie van complexe tunnelstelsels, totale duisternis en het ontbreken van een stroming schopte de oriëntatie van menig diepzeeduiker in de war, regelmatig met de dood als gevolg.

Nog steeds niet overtuigd? Houd dan serieus rekening met een hele waslijst aan ziekteklachten, van ernstige maagkrampen tot bloederige diarree. Vorig jaar troffen wetenschappers in dit idyllische natuurbad namelijk de uiterst vervelende bacterie Escherichia coli aan. Aha, dus daar komt die mooie turquoise tint vandaan!

Jacob’s Well (Texas, VS)

In hartje Texas trekken toeristen op zomerse dagen richting Jacob’s Well, een gigantische – en vooral belachelijk diepe – badkuip in het midden van het schilderachtige riviertje Cypress Creek. Onder duikers is dit ‘bodemloze’ zinkgat een hotspot, onder veel nabestaanden niet. Volgens The Houston Chronicle kwamen hier al zeker twaalf duikers nooit meer levend boven. De Britse tabloid Daily Star doet daar met 300 fatale ongelukken een flinke schep bovenop. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Hoe dan ook: de onderwatergrotten van Jacob’s Well zijn taaie klanten, zelfs voor de meest doorgewinterde diepzeeduikers. De plaatselijke beheerders waarschuwen voor ‘een uitdagende, meedogenloze omgeving’. Halverwege deze expeditie stuiten duikers op nog meer onheilspellende waarschuwingsborden, met teksten als: ‘Er is niets in deze grot wat de moeite waard is om voor te sterven. Ga niet verder dan dit punt.’ En iets verderop: ‘STOP! VOORKOM UW DOOD! GA NIET VERDER!’ Wie toch de bodem wil aanraken van deze anderhalve kilometer diepe waterbron mag daar minstens vijf uur voor uittrekken. En veel bloed, zweet en tranen. Maar de beloning, een fenomenaal grottenstelsel vol exotische vissen, imposante stalactieten en de stoffelijke resten van menselijke offers die de Maya’s hier maakten, schijnt zeer Instagram-waardig te zijn.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • ADP, AP FlCKR, Reuters, Facebook, X, NL beeld, Adobe Stock