Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

PVDA en Groenlinks-leden willen van WimLex af

Een meerderheid van de fusie wil Het Koninklijk Huis afschaffen en naar republiek-vorm.

wimlex

De fusie PVDA/Groenlinks wil af van Het Koningshuis en ziet Nederland het liefst een republiek worden. Een meerderheid van de leden wil dit in het verkiezingsprogramma opnemen, zo meldt RTL Nieuws.

Republiek Nederland

In eerste instantie had de partijleiding het amendement afgeraden, maar vandaag stemde de meerderheid tijdens een zitting in Ahoy voor. Zij willen een republiek zónder Willem-Alexander en co. Volgens de leden van de fusiepartij moet in een ’rechtvaardige samenleving iedereen gelijk behandeld worden’. Een koningshuis ’met een onschendbaar staatshoofd dat op basis van erfopvolging gekozen wordt’ is volgens de leden ouderwets en past niet meer in Nederland.

"De koning is ongekozen, onschendbaar en kost ongelooflijk veel geld. Die twee zaken botsen met elkaar", stellen de leden. Slechts een paar van hen durfden echter publiekelijk voor dit standpunt uit te komen, maar uiteindelijk bleek dat een meerderheid van 53 procent het met het amendement eens was.

Voor- en tegenstanders

Redenen die werden genoemd waren onder meer de grote zak met geld die Het Koninklijk Huis ieder jaar weer ontvangt. Dit geld zou beter naar andere zaken kunnen gaan, zoals mensen die het harder nodig hebben – werd als argument genoemd. Naast het financiële aspect werd ook het naziverleden van prins Bernhard nog eens aangehaald of het koloniale verleden waar de Oranjes volgens recent onderzoek een groot deel van hun vermogen aan te danken hebben.

Overigens wil niet iedereen af van prins Pils, want een groot deel gaf als tegenargument dat Het Koninklijk Huis al jaren een symbolische functie heeft. Daarnaast vrezen tegenstanders dat een republiek misschien zaligmakend zou kunnen zijn. "Dan hadden we de afgelopen twaalf jaar president Rutte gehad", werd geroepen.

Andere amendementen

Vandaag wordt er nog verder gediscussieerd over tal van andere zaken. Zo werd het amendement voor gratis openbaar vervoer weggestemd en is de meerderheid tegen het afschaffen van het eigen risico in de zorg.

Nieuws
  • RTL Nieuws, Telegraaf
  • NL Beeld