Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Prins Bernhard was toch lid van Hitlers NSDAP: 'Hij loog tot het bittere einde'

Het werd altijd al wel gesuggereerd dat Prins Bernhard lid is geweest van de NSDAP (De partij van Adolf Hitler). Nu lijkt dat ook echt bevestigd te zijn.

Prins Bernhard

Het boek De achterblijvers van Flip Maarschalkerweerd komt volgende week uit. In het boek is volgens het NRC te lezen dat Bernhard daadwerkelijk lid is geweest van de partij van Hitler.

Lidmaatschapskaart

Maarschalkerweerd was de directeur van het Koninklijk Huisarchief en kwam een kaartje tegen in het privéarchief nadat de prins was overleden. Het bleek hier te gaan om een lidmaatschapskaart van de NSDAP.

Het is niet de eerste keer dat men bewijs zou hebben gevonden voor het NSDAP-lidmaatschap van Bernhard. In 1996 werd De affaire Sanders gepubliceerd door onderzoekers Gerard Aalders en Coen Hilbrink. Het duo beweerde destijds dat ze een kopie van de lidmaatschapskaart hadden gevonden. Zij lieten ook weten dat de prins zijn lidmaatschap in 1936 had opgezegd toen hij met koningin Juliana in het huwelijksbootje stapte.

Ontkenning

Bernhard heeft tijdens zijn leven altijd ontkent ooit lid te zijn geweest van de Nazipartij en kon dat naar eigen zeggen met zijn hand op de bijbel verklaren: “Ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad”, vertelde hij eens aan De Volkskrant. Wel zou Bernard hebben toegegeven aspirant-lid te zijn geweest van de SA en/of SS, dat meldt het Algemeen Dagblad.

Van de publicaties uit 1996 was de man van Juliana niet gediend. In het boek Het Instutuut schrijft Aalders dat de prins belde met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Afgekort Niod) om te klagen over de onthullingen in De affaire Sanders.

De onderzoeker liet destijds weten dat Bernhard zijn gram wilde halen en dat het verhaal niet deugde volgens de prins: "Zijn redenering dat hij geen NSDAP-lid kon zijn geweest, kwam er min of meer op neer dat hij maandenlang geen contributie had betaald", vertelt Aalders. "Mijn tegenwerping dat hij dus maandenlang wél had betaald, hoorde hij niet of wenste hij niet te horen. Het gesprek duurde vijf minuten", gaat hij verder.

Op Twitter reageerde Aalders woensdag op de nieuwe vondst: "Prins Bernhard loog tot het bittere einde over zijn naziverleden."

Nieuws
  • AD, NRC, RTL Nieuws, NU.nl, X
  • NL Beeld / Patrick van Emst