Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oostenrijkse politieke partij voor bier wordt steeds groter

Als we de peilingen moeten geloven dan wordt in Nederland de strijd om het premierschap waarschijnlijk gestreden tussen VVD’er Dilan Yeşilgöz, Frans Timmermans van PvdA/GL en Pieter Omtzigt van zijn eigen opgerichte partij NSC. Mocht je zelf politieke ambities hebben, dan moet je eens gaan overwegen om een bierpartij te beginnen.

Bier

In Oostenrijk lijkt dit in ieder geval goed te werken. Daar bestaat een heuse Bierpartei en die staat nu op de derde plek in de peilingen voor de deelstaat- en gemeenteraadsverkiezingen.

De partij is op de sociaaldemocraten van de SPÖ en het extreemrechtse FPÖ na de grootste partij in de peilingen. Dat meldt de krant Heute. Dan kan het nog eens gezellig worden tijdens de debatten. Of juist niet, ligt er natuurlijk net aan hoe het pilsje valt.

Grap

De politieke partij werd ongeveer tien jaar geleden als grap opgericht. Zo hebben ze enkele kolderieke standpunten met betrekking tot bier in hun partijprogramma staan. Zo willen ze een bierfontein in Wenen realiseren. Ook staat er dat je moet leven en laten leven, behalve als het Radler-drinkers zijn. Ze willen dan ook een belasting van 50% op Radler invoeren.

Het zijn echter niet alleen grappen en grollen die in het verkiezingsprogramma staan. Zo willen ze sluitingstijden voor de horeca afschaffen. Daarnaast willen ze dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor muziekscholen en repetitieruimtes voor jongeren.

Punkband

Dat laatste standpunt is best wel logisch. De partij is namelijk opgericht door Dominik Wlazny ook wel bekend als Marco Pogo. Hij is de zanger in de punkband Turbobier. De band heeft onder andere een nummer waarin ze zingen: "Als je graag dik wilt zijn en elke dag veel wil drinken, stem dan voor ons, Die Bierpartei, en we zullen de belastingen op alcohol afschaffen."

In het verleden heeft Wlanzy onder zijn eigen naam meegedaan aan de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. Destijds werd hij derde. Nu ziet het er naar uit dat de politieke partij bij de deelstaat- en gemeenteraadsverkiezingen daadwerkelijk gekozen gaat worden in 2025. De vrijmibo staat dan vast elke vrijdag op het programma bij de raadsvergaderingen.

Bizar
  • Heute, Metrotime, De Telegraaf
  • Adobe Stock