Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Echtpaar verkoopt masker voor 149 euro aan antiekhandelaar die het vervolgens voor een fortuin verkoopt

Even de zolder opruimen, daar kan je een voldaan gevoel van krijgen. Opgelet: doe je spullen niet te snel weg, dan vind je misschien wel net als dit Franse echtpaar een échte schat tussen je oude meuk.

Maskers

Een paar jaar geleden besloot een stel uit Frankrijk hun zolder op te gaan ruimen. Daarbij vonden ze ook een bijzonder masker. Ze legden het opzij en gingen later met het voorwerp langs een antiekhandelaar. Uiteindelijk verkochten ze het masker voor 149 euro. Toch een leuk bedragje voor zo'n masker dat op zolder lag. Echter, is deze gluiperige antiekhandelaar niet helemaal eerlijk geweest.

4.2 miljoen

Het was namelijk niet zomaar een masker voor een verkleedfeestje. Achteraf bleek het hier te gaan om een 19e-eeuws object, namelijk een zeldzaam masker uit Gabon (Afrika). Het masker werd gedragen door de leden van Ngil, een geheim mannengenootschap binnen de Fang. Leden van Ngil controleerden de juridische zaken binnen de Fang.

Het Franse echtpaar was aan het masker gekomen omdat één van hun grootvaders gouverneur was in Afrika tijdens het koloniale tijdperk. Hij nam het vervolgens mee naar Frankrijk. Er zijn in de wereld maar twaalf van deze maskers in omloop.

De antiekhandelaar had genoeg historische kennis om te weten dat dit masker heel veel geld waard was. Na de aankoop belde hij met diverse veilinghuizen. Eén veilinghuis hapte toe en ging het masker veilen. Ze hadden de prijs tussen de 300.000 en 400.000 euro geschat. Dat werd uiteindelijk maar liefst ruim 4 miljoen euro. Leuk zo'n grootvader die een souvenirtje meeneemt.

Rechtszaak

Het echtpaar las in de krant dat hun masker voor miljoenen was geveild. Ze waren ziedend en startten een rechtszaak tegen de antiekhandelaar. Zij denken dat de antiquair de echte waarde van het object voor zich heeft gehouden. Het masker heeft dan ook nooit in zijn winkeltje gestaan. Er kwam zelfs een Afrikaanse kunstspecialist langs om het voorwerp te controleren.

In ieder geval lijkt het erop dat het stel misschien toch wel een graantje kan meepikken van het masker dat ze hebben verkocht aan de antiekhandelaar. Het gerechtshof heeft besloten dat de claim gegrond lijkt. Dat betekent dat het geld naar niemand toe mag tot er een definitieve uitspraak is. Even afwachten dus.

Bizar
  • FHM, De Telegraaf
  • Adobe Stock
  • YouTube, Africanews