Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoofdverdachte in Franse horrorzaak: 'Ik ben een verkrachter, net als de anderen hier'

Dominique Pélicot, de hoofdverdachte in de Franse massaverkrachtingszaak, heeft van zich laten horen in de rechtszaal.

Vekrachter

Foto boven: de verdachten betreden de rechtszaal

Tot vandaag werd er vooral veel door anderen gesproken over Dominique Pélicot, die door ziekte nog niet veel te zien was in de afgrijselijke misbruikzaak. De 71-jarige Fransman wordt ervan verdacht zijn vrouw de afgelopen tien jaar veelvuldig te hebben gedrogeerd om haar minimaal 92 keer door 72 verschillende mannen te laten verkrachten. Daar maakte hij ook opnames van, die de politie tijdens een huiszoeking aantrof in mapjes op zijn computer.

Zijn vrouw Gisèle (72) wist van niks en kwam pas achter de afschuwelijke feiten toen ze door de politie met de beelden werd geconfronteerd. Sinds het proces tegen haar man en vijftig medeverdachten is gestart, heeft Gisèle zich heel moedig en strijdvaardig opgesteld. Zo wordt het proces op haar verzoek in de openbaarheid behandeld, zodat ze aandacht kan vragen voor vrouwen die gedrogeerd en misbruikt worden. Mede daarom wordt de 72-jarige Gisèle gezien als het symbool voor de strijd tegen seksueel misbruik van vrouwen in Frankrijk. Duizenden mensen gingen afgelopen weekend de straat op om haar te steunen.

'Ik ben een verkrachter'

De hoofdverdachte in de zaak, Dominique Pélicot, was door ziekte wat minder in beeld de afgelopen periode. Hij zou allerlei kwaaltjes hebben, maar inmiddels achten artsen hem gezond genoeg om in de rechtszaal aanwezig te zijn. Daar bekende hij vandaag schuld.

"Ik neem haar niets kwalijk, ik was heel gelukkig met haar, ze was het tegenovergestelde van mijn moeder", aldus Dominique over zijn vrouw. "Ik heb mijn kinderen of kleinkinderen nooit aangeraakt."

Toch werd eerder bekend dat ook Dominiques dochter Caroline slachtoffer is geworden van zijn smerige praktijken. Op Dominiques computer werd een mapje aangetroffen met naaktfoto's van zijn dochter, die de Fransman stiekem van haar had gemaakt.

Dominique Pélicot: "Ik ben een verkrachter, net zoals de mensen in deze kamer. Ze wisten alles. Ze kunnen niet anders beweren."

De medeverdachten

Dat laatste wordt ontkend door sommige verdachten. Zij geven toe dat ze via internet in contact kwamen met Dominique, maar ontkennen Gisèle bewust verkracht te hebben. Volgens de verdachten waren ze ervan overtuigd dat het allemaal onderdeel was van een 'een bizarre, seksuele fantasie' van het stel, aldus Franse media.

In totaal staan er naast Dominique Pélicot vijftig mannen terecht. Er zit een brandweerman tussen, een ex-agent, een journalist, een kunstenaar en een elektricien. Van tientallen andere mannen heeft de politie de identiteit niet kunnen achterhalen. Zij gaan dus voorlopig vrijuit.

Naar verwachting wordt het megaproces pas eind van dit jaar afgerond.

Misdaad
  • NL Beeld / Abaca Press