Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bloot en dood: 'Ontboezemingen' & tragisch overleden playmates

Playboy viert dit jaar zijn z’n 70ste verjaardag. Ook de Nederlandse editie van het blootblad bereikt deze maand een belangrijke mijlpaal. Liefhebbers van strakke vrouwenlijven en interviews kunnen hier al veertig jaar elke maand een nieuw exemplaar onder hun matras verstoppen, of trots op de koffietabel etaleren. We willen het feestje van onze Amerikaanse concullega’s niet verstieren, maar dit lijkt ons genoeg aanleiding voor een artikel over tragische sterfgevallen onder playmates en centerfolds.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe (1926-1962)

Playboys eerste centerfold

Wie Playboy zegt, zegt Marilyn Monroe. De ‘blonde bombshell’ is eind 1953 immers de eerste die een nietje door haar buik krijgt in het blootblad. Terwijl de filmbazen haar verleden als centerfold onder het tapijt willen vegen, omarmt Marilyn het juist. “De fans, mijn publiek, vonden het

"Geweldig toen ik toegaf dat ik dat was op die foto’s,” zegt ze in haar biografie. “Die eerste Playboy-uitgave heeft mijn carrière enorm geholpen.” Het succes brengt roem, rijkdom en high profile-minnaars als president John F. Kennedy.

Maar buiten de schijnwerpers voert ze een strijd tegen depressie en alcoholverslaving. Tot de huishoudster haar in de nacht van 4 op 5 augustus 1962 dood in bed aantreft. Officieel is Monroe overleden aan een overdosis slaappillen. Maar ze is nog niet begraven of de geruchtenmolen gaat draaien. Is ze slachtoffer van een communistisch complot? Uit de weg geruimd door het Witte Huis? Of hebben haar artsen een zelfmoord in scène gezet? Hoe dan ook, haar dood op 36-jarige leeftijd is tragisch.

Ondanks dat Playboy-oprichter Hugh Hefner zijn eerste covergirl nooit in levenden lijve heeft ontmoet, is hij zo ontdaan dat hij 75.000 dollar neertelt voor een plekje in Monroe’s mausoleum in Los Angeles. In een interview met LA Times zegt hij daarover: “De eeuwigheid doorbrengen naast Marilyn is een kans die ik niet kan laten liggen.” In 2017 gaat zijn wens in vervulling. Hoe Marilyn erover zou denken, blijft de vraag.

Jayne Mansfield (1933-1967)

Centerfold, februari 1955

Een vergelijking tussen Jayne Mansfield (echte naam: Vera Jayne Palmer) en Marilyn Monroe ligt voor de hand. Ook deze voluptueuze, geblondeerde actrice gaat voor Playboy én de president, uit de kleren. Monroe zegt destijds over Mansfield: ”Haar imitaties zijn een belediging voor haar én voor mij.” Ondanks de rivaliteit noemt Mansfield het overlijden van Monroe ‘een van de grootste tragedies in de wereld’.

Maar uitgerekend op het gebied van tragische sterfgevallen zal Mansfield haar voorbeeld ruimschoots overtreffen. In de vroege uren van 29 juni 1967 knalt de auto waarin ze rijdt tegen een oplegger. Het voertuig glijdt onder de trailer door, met rampzalige gevolgen. Mansfield is op slag dood. Haar sectierapport meldt dat ‘het bovenste gedeelte van het hoofd is afgesneden’. Er verschijnt een paparazzofoto waarin haar blonde pruik, of bovenhoofd, naast de auto op de weg ligt. Ook Manfields minnaar Sam (38), bestuurder Ronnie (20) en twee van haar chihuahua’s komen om. Mansfields drie kinderen op de achterbank overleven het ongeluk wonderwel. Dus ook de dan 3-jarige Mariska Hargitay, die zal uitgroeien tot een Golden Globe winnende actrice dankzij haar rol in Law & Order: Special Victims Unit.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Mansfields fatale ongeluk is ook de reden dat opleggers en trailers tegenwoordig rondrijden met een extra bumper tussen de wielen. In Amerika heten die dingen daarom ook ‘Mansfield bars’.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Playboy E.A.