Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Van Rossem rost er op los: de brombeer wordt 80

‘Beschimmeld wrak’, ‘brompot’, ‘mediahoer’, ‘haatfluim’, ‘NPO-elitefascist’: hoe vaker Maarten van Rossem op tv is, hoe creatiever de verwensingen die naar z’n hoofd worden geslingerd. In zijn biografie Van Rossem, die deze week uitkomt ter ere van zijn 80ste verjaardag, rekent de cynische historicus nu zelf met alles en iedereen af: “Vandaag Inside-kijkers zijn best goed bij hun hoofd, er zit alleen niet zoveel ín hun hoofd.”

Maarten van Rossem

Als je de respectabele leeftijd van 80 bereikt, zoals Maarten van Rossem op 24 oktober, dan sta je meestal al met één been in het graf. Nu al weet hij wat er over hem wordt geschreven als hij de pijp aan die andere Maarten geeft, zegt hij in zijn biografie Van Rossem: “Als ik morgen overlijd zal er een groot stuk in de krant staan – dat dan weer wel – met de kop: ‘’s lands boze oom eindelijk dood’.”

Wat ie daarvan vindt? Weinig. Maarten: “Je doet er allemaal niets aan, ook niet aan het stempel dat je krijgt. Het is een wereld van totaal onbenul. Ook als ik heel positief doe, ben ik toch een mopperpot of onze nationale cynicus, Jezus nog aan toe. En ben je eenmaal een chagrijn, dan kom je nooit meer van dat stigma af: de etikettering van de media is onuitroeibaar. Als mopperkont zal ik begraven worden, ook als ik opeens allemaal vrolijke dingen ga doen.”

Maarten van Rossem in de vorige eeuw.

Dat laatste gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Althans, die indruk wekt hij niet als hij als alwetend jurylid in De slimste mens onderuitgezakt in zijn stoel zit met zijn eeuwige zwarte trui aan. Ook daar vinden mensen iets van, van die trui. Of hij bewust zijn imago van cynicus kracht bij wil zetten met een zwarte trui? Onzin, zegt hij: “Mensen denken altijd dat ik van alles expres doe, maar dat is niet zo. Ik heb geen zin om elke dag na te denken wat ik eens zal dragen, daarom is alles zwart. Vroeger droeg ik ook weleens van die rode sneakers, maar daarmee krijg ik zo’n ontzettende last van mijn teen dat ik nu een heel ongelukkig soort bejaarde burgermansschoenen draag.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Vroeger, dat is in het geval van Maarten van Rossem nogal een breed begrip. Het is een tijdspanne van bijna 80 jaar, van zijn wieg in Zeist en het huis in Wageningen waar hij opgroeide, van het Utrechtsch Studenten Corps en de Universiteit Utrecht, waar hij tot 2008 bijzonder hoogleraar Geschiedenis was, van zijn eerste tv-optreden als Amerikadeskundige tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1984, tot zijn steeds meer uitgesproken mening over de staat van de wereld aan alle talkshowtafels. En tot De slimste mens dus, waar de meeste mensen hem van kennen. Aan een talkshowtafel zie je hem sowieso steeds minder vaak, zeker niet na dat akkefietje dat hij nog niet zo lang geleden had met Eva Jinek.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • ANP, NL Beeld