Tienermeiden hebben een flinke opmars gemaakt in de criminaliteit. Dat blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit, een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het rapport staat dat ruim een kwart van alle jongeren die afgelopen jaar verdacht werden van een misdrijf - in totaal zo'n 17.500 - meisje was. Dat betekent dat jongens driekwart van de groep verdachten uitmaakten. Toch is het aandeel tienermeisjes nog nooit zo hoog geweest - deze groep is met maar liefst 42% gestegen.
Andere soorten misdrijven
Ook bij minderjarige jongens is er een stijging te zien ten opzichte van eerdere jaren, maar veel minder dan bij de meisjes. Moet wel gezegd worden: 2022 was een bijzonder jaar. Dit omdat de jaren ervoor gekenmerkt werden door corona en lockdowns. Winkels waren daarvoor dus vaker en langer gesloten.
Dat is waarschijnlijk ook een verklaring waarom het aantal meisjes dat verdacht werd van winkeldiefstal in 2022 met 70% steeg. Daarmee was de verhouding jongens/meisjes ongeveer 50/50. Van andere soorten misdrijven werden in 2022 voornamelijk jongens verdacht. Denk aan woninginbraken en wapenincidenten.
Jeugdcriminaliteit kwam verhoudingsgewijs veel meer voor in de grote steden in Nederland. Amsterdam was in 2022 koploper in het aantal minderjarige verdachten.
Hoe het kan dat de 'rovende tienermeisjes' aan een opmars zijn begonnen, is nog onduidelijk. Het is dan ook niet zeker of deze trend zich door zal zetten in 2023.
- AD
- NL Beeld / Regiofotografie