Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Blij dat ik (nog) glij: zo levensgevaarlijk zijn de spannendste waterattracties

Niets is zo leuk om in de zomer een glijbaan te nemen en een frisse duik in het zwembad te nemen. Ze lijken ook zo onschuldig en een garantie voor louter pret en plezier. Maar wat weinig mensen weten: waterglijbanen zijn niet te vertrouwen en zelfs levensgevaarlijk. Vooral de gloednieuwe versies en de oudste exemplaren zorgen geregeld voor je reinste horror. Voordat u het weet valt uw vakantie in het water.

Waterglijbaan

Waterglijbanen zijn op het eerste gezicht harstikke leuk. De allereerste waterbanen in Nederlandse zwembaden zorgden voor veel vertier, al waren ze misschien wel een beetje saai: onschuldige ‘achtjes’ die niet al te gek steil naar beneden liepen. De eerste die er in Nederland mee kwam, met die waterglijbanen, was Sporthuis Centrum, dat we nu kennen als Center Parcs. De Rotterdamse ondernemer Piet Derksen, die die Nederlandse vakantievermaakcentra bedacht en er puissant rijk mee werd (hij verkocht ze voor 1 miljard gulden in de jaren 90) zag een waterglijbaan, volgens de overlevering, in Oostenrijk.

Een voor een kregen alle parken van Sporthuis Centrum een échte waterglijbaan. Heel veel stelde het glijplezier toen nog niet voor. Dat kon ook niet, want de glijbanen werden toen nog direct in het zwembad geplaats en meeste zwembaden van Center Parcs waren begin jaren 80 veelal overdekt door een niet al te hoge loods. Center Parcs Het Meerdal, in Limburg, ziet er nog steeds exact zo uit, alleen is de lage boel nu behangen met palmbomen en ander subtropisch groen, dus valt het minder op.

Alleen glij je tegenwoordig in de zogeheten open wildwaterbaan even door de buitenlucht, direct naast de parkeerplaats, waarna je binnen in het water plonst. Maar voor een beetje spannende waterglijbaan heb je hoogte nodig. Dat kwam later goed, doordat Piet Derksen glijbanentorens ging bouwen. Een toren naast het zwembad, waarmee je veel harder naar beneden kan suizen.

Leuk, want nu was er meer hoogteverschil, maar ook een beetje gevaarlijk. Center Parcs opende onlangs een waterglijbaan die inmiddels vaker gesloten dan operationeel is, omdat het een paar keer mis ging. Het Tikibad in Duinrell heeft ook al een flinke reeks ongelukken op zijn naam staan. Het allerergst zijn in Nederland en Vlaanderen de glijbanen in de vakantieparken van Peter ‘Massa is Kassa’ Gillis. Zeker die in de buitenbaden. Zie hier een overzicht van de gevaarlijkste waterglijbanen in Nederland en België én elders ter wereld.

Zwembad: Tikibad
Waar: Duinrell, Wassenaar
Kun je er nog van af: Doe maar niet

Het Tikibad is een zwembad dat geen zwembad is. Je kunt er van alles doen in en met water, maar zwemmen, dat kan alleen in het gat van vijf bij vijf meter. De rest van de waterfun bestaat uit glijden en suizen. De ergste glijbanen heeft Duinrell inmiddels vernieuwd. Kenners vinden dat jammer. Want de grote glijbanen De Blauwe Haai en De Barracuda hadden vroeger, wat ze noemen, airtime. Je kon er zo hard vanaf, dat je soms even los kwam van de baan.

Dat was nog leuk. Dat waren ook grote buizen. Maar Duinrell plaatste ook heel smalle. De meest beruchte: de Flits. In de Flits maakte je een vrije val van zeven meter naar beneden en je gleed met een bizarre snelheid van wel 60 kilometer per uur. Opmerkelijk genoeg is daar niets meer over te vinden op internet. De hele geschiedenis van die glijbaan lijkt compleet gewist. Zou dat te maken hebben met het feit dat er ooit iemand head first vanaf is gegaan?

De Flits van Duinrell.

De Flits bestaat nog, maar de baan is herbouwd in 2014. Niet meer met een doodenge afgrond van zeven meter. Duinrell heeft er echter weinig van geleerd, want in de X-Stream glijbaan, geopend in 2010, maak je ook een vrije val van zeven meter en dat zorgt elke keer weer voor gewonde zwemmers, zo blijkt ook uit deze passage uit de krant: ‘Een tiener liep bij zijn vrije val een lichte hersenschudding op. Ook brak hij een paar tanden. In het ziekenhuis bleken er veertien hechtingen nodig te zijn in zijn benen en kin.

Ooggetuigen melden dat er grote paniek ontstond in het zwembad, omdat het slachtoffer extreem veel bloed verloor. De precieze oorzaak van het incident wordt nog onderzocht, maar Duinrell vermoedt dat het niet gaat om een technische fout.’ De reactie van Duinrell: “Mogelijk heeft de bezoeker de spelregels op de borden niet goed opgevolgd. De X-stream voldeed aan alle veiligheidseisen.”

"Het zwembad van Gillis’ vakantiepark heeft de mafste glijbaan van Nederland. Hij noemt het een wildwaterbaan. Het is eerder een potentiële zelfmoordmachine."

Zwembad: Vakantiepark Hengelhoef (van Peter Gillis)
Waar: Net over de grens bij Maastricht
Kun je er nog vanaf: Waarschijnlijk niet

Vakantiepark De Hengelhoef heeft een subtropisch zwemparadijs. Het zwembad van Gillis’ vakantiepark Hengelhoef heeft de mafste glijbaan van Nederland. Gillis noemt het een wildwaterbaan. Wij zouden eerder zeggen: het is een potentiële zelfmoordmachine. Leuk weetje: de baan kan via vijf waterpompen worden aangedreven, maar als er drie aanstaan is het al een grote, kolkende watermassa. Je verzuipt nog net niet. Op de site van Peter Gillis wordt zijn waterparadijs volop gepromoot, maar als je doorklikt krijg je te lezen dat zijn glijbanen buiten dienst zijn. Of zijn ‘wildwaterbaan’ daar ook bij hoort is ongewis. Overigens is niet alles 100 procent Gillis z’n schuld. Want deze waterglijbaan was er al toen hij het park overnam. Maar wat ie wel moet doen: z’n zwembaden eens onderhouden.

Zwembad: De Peppel
Waar: In Ede
Kun je er nog van af: Sinds kort wel weer

De ratrace naar gekker en sneller, is typisch voor glijbanenmakers. Dus in Ede werd er eentje neer geplempt met de toepasselijke naam Crazy Cone, die iets te kort bleek, want iets te snel. Dit is er eentje met zo’n uitglijbak. Nieuwe glijbanen komen meestal niet meer in het zwembad uit, maar in een soort ligbad. Want dat zou veiliger zijn. We citeren de plaatselijke pers: ‘In de vijftien dagen dat de glijbaan Crazy Cone in zwembad De Peppel in Ede open was, hebben er tien ongelukken plaatsgevonden. In drie gevallen moest er een ambulance aan te pas komen.’

Zwembad De Peppel.
De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Zwembad: Aquapark Reda
Waar: Polen
Kun je er nog van af: Als je er zin in hebt wel

Waterglijbaan de AquaSpinner (30 meter hoog, 190 meter lang) draait constant rond. Het idee is dat je los komt van de zwaartekracht. Wij gaan er niet in. In geen 30 of 190 dagen niet.

De Aquaspinner.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • YouTube, diverse vakantieparken