Het is 12 januari 2017. Een vrachtwagencombinatie is via de A16 op weg van de haven in Antwerpen naar het Brabantse industrieterrein Hazeldonk, vlakbij Breda. Op de trailer staat een zeecontainer – nummer CGMU9406729 – die moet worden gelost bij het bedrijf Mebo-Transport. De container maakt deel uit van een transport van drie containers met een lading bananen uit Colombia. Wat de chauffeur van de vrachtwagen niet weet, is dat de Nederlandse politie op dat moment al is getipt door de Belgische douane.
Naast de bananen stuit de politie op 3279 kilo coke. Een enorme drugsvangst waar volgens het OM twee bejaarde mannen verantwoordelijk voor zijn
Ze vermoeden dat er verdovende middelen in de containers zit. De gewaarschuwde politie doet kort daarop een inval bij het transportbedrijf. In de loods treffen ze de verdachte container aan, met daarin verschillende pallets met dozen bananen, waarvan de helft al is gelost door de aanwezige personen. En de vermoedens van de Belgische douane blijken te kloppen, want naast de bananen stuit de politie ook op 3279 kilo coke in de container. Een enorme drugsvangst waar volgens het Openbaar Ministerie twee bejaarde mannen verantwoordelijk voor zijn.
De lading van ruim 3200 kilo coke – met een straatwaarde van zeker 165 miljoen euro – behoort in 2017 tot een van de grootste cokevangsten die in Nederland zijn gedaan. Tegenwoordig vliegen de in beslag genomen partijen van duizenden kilo’s je om de oren, maar in 2017 is dat nog niet zo. Een opvallende vangst dus, maar het meest opmerkelijke moet daarna nog komen. Want wat blijkt namelijk: bij dit enorme coketransport zijn inderdaad twee mannen betrokken die al behoorlijk op leeftijd zijn. Na hun arrestaties worden ze in diverse media bekend als ‘drugsopa’. Hoe heeft het zover kunnen komen dat twee mannen die ruim over de gepensioneerde leeftijdsgrens heen zijn, samen diep in de georganiseerde misdaad zitten?
Een van de twee is Jan B. Het bedrijf op het industrieterrein Hazeldonk, waar de blokken coke – en de bananen – moesten worden gelost, staat op naam van de dochter van Jan B. En, opmerkelijk genoeg, is het de dan 78-jarige Jan B. zelf die de container aan het lossen is als de politie binnenvalt. Hij wordt meteen aangehouden, samen met zijn kleinzoon en nog een verdachte. Jans dochter niet, maar zij wordt later wel verdachte in het onderzoek.
Nog een drugsopa
De in 1939 geboren Johannes ‘Jan’ B. komt uit Wernhout, een klein dorpje in de gemeente Zundert aan de Belgische grens. B. is geen onbekende van politie en justitie. Volgens Omroep Brabant wordt B. al sinds eind jaren ’90 genoemd in diverse (grote) drugszaken. Hij zou onder andere verdachte zijn geweest in de zogenoemde York-zaak (zie kader). Sinds 1998 is Jan B. meerdere keren veroordeeld in verschillende drugszaken. In 2018 – een jaar nadat hij is gepakt met de ruim 3200 kilo coke – wordt B. nog veroordeeld tot een celstraf van 108 dagen vanwege het telen van 504 hennepplanten en het voorhanden hebben van 570 gram MDMA, zo schrijft de lokale omroep. Hij wordt vrijgesproken van de productie van de amfetamine en hij krijgt een lagere straf dan geëist door het OM omdat de rechtbank – toen al – rekening hield met zijn hoge leeftijd. Die zaak dateert overigens uit 2012, maar kwam dus pas in 2018 voor de rechter.
Volgens het Openbaar Ministerie is ‘drugsopa’ Jan B. de laatste 25 jaar continu bezig met pillen en coke. Het lijken allemaal kleine drugszaken te zijn geweest met relatief lichte veroordelingen, maar nu is B. verdachte in een serieus groot onderzoek. Ruim 3200 kilo coke is geen kinderspel meer.
Na zijn arrestatie op 12 januari 2017 worden er meerdere telefoons van Jan B. in beslag genomen, waaronder een PGP-telefoon, waar je versleutelde berichten mee kunt versturen. Wat het rechercheteam later tijdens het onderzoek opvalt, is dat B. die ochtend van 12 januari 2017 tussen 05.46 uur en 11.50 uur zeker acht keer is gebeld, en dat er drie inkomende oproepen van één bepaald telefoonnummer zijn verwijderd. Dat nummer blijkt achteraf van Wim J. (1944) te zijn: ‘drugsopa’ nummer twee. Daarbij moet meteen gezegd worden dat het trieste nieuws is dat deze Wim J. eind 2022 is overleden. Gestorven aan een natuurlijke dood. Hij was in afwachting van het hoger beroep in deze zaak op vrije voeten, maar zijn zaak is inmiddels niet-ontvankelijk verklaard door het gerechtshof in Arnhem.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- LinkedIn, Politie