Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zweedse voetbalsters moesten 'poes' laten zien bij WK om te bewijzen dat ze vrouw waren

Even checken of er geen Zweedse kerel stond opgesteld...

Nila Fischer

Bij het WK vrouwenvoetbal van 2011 moesten de dames van het Zweedse elftal hun vagina's laten laten. Dat stelt ex-international Nilla Fischer in een boek, aldus The Guardian.

Fischer, die al 194 wedstrijden speelde voor de vrouwenploeg van Zweden, zegt dat iedere speelster haar geslachtsdeel moest tonen aan een fysiotherapeute, in opdracht van de dokter. Dit om te bewijzen dat de atletes wel écht vrouwen waren en niet stiekem toch een Zweedse boomstronk verborgen hielden.

Verdenkingen rondom de selectie van Equatoriaal-Guinea zouden daar de reden voor zijn geweest - er bestonden vermoedens dat daar een aantal mannen actief was in het dameselftal.

Scheren

"Er werd ons gezegd dat we ons daar beneden niet moesten scheren en dat we onze genitaliën moesten laten zien", beschrijft Fischer de situatie. "Niemand begreep er wat van, ook niet van het niet scheren."

Na wat twijfels werken de Zweedse dames mee aan de vaginacheck. Naar eigen zeggen 'om geen risico te lopen het WK te missen'. Fischer: "We hebben het gedaan, hoe pijnlijk en vernederend het ook voelde."

Het lijkt erop dat de organisatie redenen had om extra onderzoek te doen naar het geslacht van sommige topsporters. Helemaal op het hoogste niveau. En dat daarbij elke speelster wordt gecheckt, lijkt ook logisch. Fischer omschrijft de situatie echter vooral als 'vreemd' en oncomfortabel. "Er moeten toch andere manieren zijn."

Nieuws
  • AD
  • NL Beeld / Proshots