Het heeft wat voeten in de aarde, de uitlevering van Joran van der Sloot. Peru, het land waar de Nederlander tot 2045 vastzit voor de moord op Stephany Flores en drugshandel, heeft uiteindelijk toegestemd met de tijdelijke verhuizing van Van der Sloot naar de VS. Daar staat hij terecht voor afpersing en fraude van de familie Holloway.
Gedoe
Maar echt soepeltjes verloopt de tijdelijke uitlevering niet. Zo weigerde een vliegmaatschappij de Nederlander van de afgelegen Challapalca-gevangenis naar de Peruaanse hoofdstad Lima te vervoeren. In plaats van per vlucht werd Van der Sloot daarom middels een zwaarbeveiligde politiecolonne vervoerd - een reis van bijna tien uur.
Eenmaal aangekomen in Lima nam de zaak wederom een verrassende wending. De Nederlander zou zich op het allerlaatste moment hebben bedacht en spande een kort geding aan om zijn uitlevering tegen te houden. Zonder succes: hij verloor, waarna de autoriteiten groen licht gaven voor zijn reis naar de VS. Inmiddels zijn er 16 FBI-agenten in Peru gearriveerd om Joran te begeleiden. Naar verluidt wordt hij vandaag tussen 15.30 uur en 16.00 uur vervoerd.
Van der Sloot verblijft maximaal 2 jaar in Amerika, zo werd eerder bekendgemaakt. Na de zaak moet hij de rest van zijn celstraf voor de moord op Flores en drugshandel uitzitten in Peru. De straf bij een eventuele veroordeling in de VS zal hij pas daarna kunnen voldoen.
Strafvermindering?
Let wel: in Amerika staat de Nederlander dus terecht voor afpersing en fraude, niet voor de verdwijning Natalie Holloway. Toch zijn die twee zaken niet los van elkaar te zien. De Nederlander zou de familie van de in 2005 verdwenen Amerikaanse studente geld afgetroggeld hebben in ruil voor informatie over de locatie van haar lichaam. Holloway werd echter nooit gevonden. Joran wordt nog altijd gezien als hoofdverdachte in die zaak.
Het aankomend proces draait echter vooral om de vermeende afpersingspraktijken. Toch hopen de nabestaanden van Natalie meer te weten te komen over haar dood. Dat zegt VS-correspondent Simone Tukker van de NOS.
In de zaak-Holloway zijn er immers vele puzzelstukjes - denk aan de undercover-operatie van wijlen Peter R. de Vries - maar het complete verhaal kent alleen de dader. En de mensen die ervan overtuigd zijn dat Van der Sloot de verdwijning van de studente op zijn geweten heeft, hebben hoop dat deze zaak antwoorden oplevert. Tukker: "Er wordt al voorzichtig gesproken over mogelijke immuniteit of strafvermindering in ruil voor de waarheid."
Of Van der Sloot daadwerkelijk een boekje opendoet over de gebeurtenissen in 2005, is volstrekt onduidelijk. Helemaal omdat de Nederlander een reputatie heeft wat onvoorspelbaar gedrag betreft.
- NOS
- Adobe Stock