Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachten moord Willem Endstra alias 'Bankier van de onderwereld' vrijgesproken

De 'bankier van de onderwereld', zoals Endstra werd genoemd door crimineel John Mieremet, werd in 2004 doodgeschoten in Amsterdam.

Willem Endstra

Op 17 mei 2004 werd Willem Endstra op 51-jarige leeftijd doodgeschoten. De Nederlandse vastgoedhandelaar werd op dat moment verdacht van witwaspraktijken en werd eerder al door crimineel John Mieremet - zelf in 2005 vermoord in Thailand - de 'bankier van de onderwereld' genoemd. Endstra zou toen hij nog leefde hebben samengewerkt met Willem Holleeder.

Zoals bekend werd Holleeder ongeveer een jaar geleden veroordeeld voor meerdere moorden, waaronder die op zijn vermeende zakenpartner Willem Endstra.

'Moordcommando'

Endstra werd naar verluidt afgeperst door Holleeder, maar stapte naar de politie. Justitie denkt dat de Amsterdamse topcrimineel de 51-jarige bankier daarom heeft laten vermoorden. De rechter legde hem uiteindelijk levenslang op voor de moorden op Willem Endstra, John Mieremet en een aantal anderen.

Holleeder zou dus degene zijn die de moorden liet uitvoeren, aldus het vonnis van de rechter, maar wie voerden de liquidaties uit? Dat was vermoedelijk de Rus Natik Abbasov. Maar nog voordat hij voor de moord kon worden berecht, overleed hij in zijn cel aan een hersenbloeding.

Naast de Rus verdenkt justitie ook Özgür C. (43), Ziya G. (49) en Ali N. (38) betrokken te zijn bij de moord op Endstra. Het OM denkt dat ze tot een soort moordcommando behoorden, dat opdrachten uitvoerde voor de criminele organisatie van Holleeder. Het drietal werd eerder echter vrijgesproken voor het medeplegen van de moord op Endstra wegens gebrek aan bewijs.

In hoger beroep paste het OM de tenlastelegging aan. Dit keer werden de mannen verdacht van medeplichtigheid, een iets lichtere aanklacht dus. Maar ook nu zijn zowel C. en G. als N. volledig vrijgesproken. Het gerechtshof acht niet bewezen dat ze de schutter geholpen zouden hebben.

Misdaad
  • NU.nl, de Telegraaf
  • Adobe Stock, Studio_East