Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Andy van der Meijde: 'We hebben politie-invallen in huis gehad'

Het gaat prima met Andy van der Meijde. Zijn Youtube-show Bij Andy in de auto! is razendpopulair, hij heeft een topwijf en als kers op de taart is oud prof tegenwoordig ook een van de vaste gezichten van Veronica Offside, het voetbalprogramma van Talpa. Toch heeft zijn leven ook diepe dalen gekend.

Andy van der Meijde

Natuurlijk was daar al het een en ander over bekend. Wie in de betere boekhandels rond waggelt, kan inmiddels immers twee biografieën (Geen Genade/Andy!) vinden over het rock 'n roll-leven van de oud-voetballer. Boeken vol verhalen over vreemdgaan, coke, zuipen, kleedkamerhumor en meer. Zo was Andy. En daar is hij vandaag de dag vrij open over.

In een interview met Beau Monde is de rijzende tv-ster wederom een open boek. Zo vertelt hij in geuren en kleuren over de tijd dat hij nog een klein mannetje was.

Schietpartijtjes

"Poeh ja, ik heb veel meegemaakt in mijn jeugd", aldus de 17-voudig international. "We hebben politie-invallen in huis gehad, er waren schietpartijtjes, junkies in de buurt. Ik was tien jaar toen mijn ouders gingen scheiden en heb vanaf dat moment veel op straat geleefd."

Een barre periode dus. Tijden waarin er eigenlijk ook nooit genoeg knaken waren om van rond te komen in huize Van der Meijde.

Andy: "Mijn moeder was altijd aan het werk, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ze had twee, soms wel drie banen naast elkaar. M’n zussen waren vijf jaar ouder dan ik en zorgden goed voor me, maar het was altijd sappelen. Flessen inleveren voor geld om eten te kopen, dat soort dingen. Ik ken alle kanten van het leven, zowel de armoede als de rijkdom. Erger dan toen kan het niet meer worden en anders weet ik dat ik eroverheen kan komen."

Heel veel geld

Op latere leeftijd, toen de centjes binnen begonnen te stromen, vlogen de euro's (of in die tijd: guldens) er soms net zo hard weer uit.

"Als het er was, dan gaf ik het meteen uit. Aan kleding, huizen, auto’s. Ik kocht gerust de ene maand een Ferrari en de volgende maand een Lamborghini", schetst Van der Meijde. "Als je veel tekort bent gekomen, ga je dat inhalen. Misschien had het ook met status te maken, dat ik dacht dat je als voetballer in een dure auto moest rijden."

Tegenwoordig is dat wel anders. Ja, de kale grapjas rijdt nog steeds in een zeer fijne BMW, "maar", zegt hij, "dat staat niet meer op nummer één in mijn leven. Wat ik belangrijk vind, is dat ik mensen blij kan maken. Dat mijn vrouw en kinderen niets tekortkomen en gelukkig zijn."

 1,2 miljoen

Dat geld echt een stuk minder belangrijk is voor de 43-jarige tv-persoonlijkheid, bewijst hij met een mooie anekdote over zijn grootste financiële misser ooit.

Andy: "Ik had aan het einde van mijn carrière nog door kunnen voetballen. Daar had ik 1,2 miljoen netto mee kunnen verdienen. Dat heb ik laten schieten, ik had er geen zin meer in. Spijt heb ik daar nooit van gehad, want daardoor bleef ik in Nederland en heb ik Melisa leren kennen."

Het complete interview met Andy van der Meijde lees je in de nieuwste Beau Monde. De glossy ligt sinds woensdag 5 april in de schappen.

Entertainment
  • Beau Monde
  • NL Beeld / BrunoPress