Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Andy

Oud-voetballer Andy van der Meijde: ‘Ik ben best een apart ventje’

Je mag het gerust proberen, maar als vaste tafelgast in Veronica Offside, trainer in Andy vs. Wesley: Scoren in de kelderklasse en binnenkort weer als realityster in een nieuw seizoen van Andy & Melisa ontkom je niet meer aan Andy van der Meijde (42). En dan heeft de oud-speler van Ajax, Internazionale en Everton ook nog twee biografieën en een eigen YouTube-kanaal met bijna 300.000 abonnees: “Aandachtsgeil? Ik doe gewoon waar ik zin in heb!”

Drie tv-programma’s en een YouTube-kanaal: kun jij zo moeilijk nee zeggen of moet de schoorsteen gewoon roken?

“Dat laatste zeker, maar dat is niet erg, hè. Ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind. Ik hou er niet van om de hele dag thuis te zitten. Als mijn vrouw Melisa om 14.00 uur thuiskomt van haar werk, gaan we samen dingen doen. Boodschappen, ergens op visite. Gewone dingen, dat vind ik geweldig.”

Met een camera op je gezicht die je de hele dag volgt.

“Dat valt wel mee. Er is maar één iemand in huis met zo’n klein cameraatje, niet zo’n hele ploeg met een geluidshengel en andere toeters en bellen. Alleen wil ik nu wel eerst de beelden zien voordat ze worden uitgezonden. Dat maakte mij voorheen allemaal niet uit, ik ben toch altijd mezelf, maar je zag mij eigenlijk alleen maar op de bank liggen. Dat was niet helemaal de realiteit.”

Deed je ook nog iets anders dan?

Lacht: “Ja, wat denk je zelf? Ik werkte ook gewoon, had lezingen in het land en haalde zelfs twee trainersdiploma’s, maar dat werd allemaal niet gefilmd. Laatst ging ik helemaal uit mijn plaat tijdens het draaien. Ik had een ontmoeting met iemand op beeld, maar dat moment had die camerajongen niet gepakt. Dus hij zei: Hé Andy, zou je dat nog een keer kunnen doen? Toen werd ik helemaal gek. Dit is de laatste keer dat je dat aan mij vraagt, zei ik, want anders ben je weg. Vond ik ook best hard van mezelf, maar ik meende het wel. Ik ben geen trekpop en ik ga al helemaal niet acteren.”

Ben je niet bang voor overkill nu je zoveel op tv bent?

“Nog niet, maar ik moet er wel voor waken dat mensen denken: daar heb je hem weer met zijn kale kop. Het moet wel leuk blijven. Dat het nu allemaal tegelijk komt, had ik niet zo gepland. Eigenlijk plan ik niet zo veel. Dat nieuwe seizoen van Andy & Melisa was al beklonken voordat Veronica Offside mij aan tafel wilde hebben. Maar ik heb daar wel meteen ja tegen gezegd. Ouwehoeren over voetbal aan een tafel met Wilfred Genee en Wesley Sneijder is echt een droom die uitkomt. Eigenlijk de tweede droom die uitkomt in korte tijd.”

Welke nog meer?

“Ik ben deze zomer herenigd met mijn kinderen. Ik heb vijf dochters: twee met Melisa, twee in Italië met wie ik een tijd lang geen contact had en eentje in Engeland. Behalve met mijn Engelse dochter - zij was op vakantie - waren we voor het eerst met zijn allen samen. Echt een ongelooflijk moment. Ik bedoel: over voetbal lullen is leuk, maar hier kan niks tegenop. Nu facetimen we bijna elke dag.”

Wie heeft het dan nog over een voetbalshowoorlog, hè?

“Daar heb ik me nooit mee beziggehouden. Dat is echt zo’n mediadingetje, RTL versus SBS. Wat ze op RTL bij VTBL doen, of bij al die andere programma’s op ESPN en Ziggo waar we volgens iedereen van zouden moeten ‘winnen’, dat interesseert mij niet zoveel. Het programma waar ik zelf in zit moet vooral leuk zijn.”

Je staat nu bijna elke dag in de spotlights: zelfs zo’n hereniging met je dochters wordt breed uitgemeten in de krant. Hoe verklaar je je populariteit?

“Ik ben wie ik ben, dat wordt blijkbaar gewaardeerd. Ik loop niet te ouwehoeren, snap je? Ik doe mij nooit anders voor dan ik ben. Ook niet als ik met voetballers of artiesten in de auto stap voor Bij Andy in de auto op YouTube. Dat is zelfs zo’n succes dat sommige afleveringen ook op tv werden uitgezonden.”

Prima, dacht je.

“Tuurlijk. Die afleveringen waren toch al gemaakt, daar hoefde ik niks extra’s voor te doen, behalve een factuurtje sturen. Maar ik heb niet het idee dat veel mensen het op tv hebben gezien. Dat werd daar namelijk rond middernacht uitgezonden, dus de meeste mensen lagen waarschijnlijk te pitten. Ik ook. Slapend rijk worden heet dat.”

Had je enig idee hoe YouTube werkte toen je stopte met voetballen?

“Nee, natuurlijk niet. Mensen deden daar dan ook een beetje lacherig over toen ze hoorden dat ik ging vloggen. Maar ik had wel het idee dat het iets kon worden. Zo ben ik ook begonnen met vloggen over Melisa en mij. Gewoon een beetje aankloten op YouTube, want ik wist: hier zullen best wel wat mensen in geïnteresseerd zijn. En ja hoor, binnen een paar maanden zat de zenderbaas van SBS hier aan tafel.”

Tegenwoordig stikt het van de reallifesoaps: wat maakt jou beter dan de Meilandjes en Peter Gillis?

“Ik weet niet of ik beter ben, ik ben gewoon mezelf. Mensen willen zien hoe we wonen, ook in Spanje waar we een huis hebben. Er gebeurt altijd wel iets bij ons en dat is meestal wel lachen. Onze paarden renden laatst uit de wei, zo de straat op. Dat soort dingen.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Vind je het echt allemaal leuk wat je doet of pak je gewoon wat je pakken kan?

“Ik pak wat ik pakken kan, natúúrlijk, maar ik wil vooral zo blijven leven zoals ik nu doe. Gelukkig móet ik niks, dat maakt het allemaal wel een stuk makkelijker. Dan leg je jezelf ook geen druk op. Dat deed ik al nooit. Eigenlijk ben ik best een apart ventje. Als iets me niet aanstaat, lever ik zonder pardon mijn contract in, ook al verdien ik er veel geld mee. Zo ben ik altijd al geweest, ook tijdens mijn voetbalcarrière. Als je dat kunt, ben je vrij in je hoofd.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Clemens Rikken