Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Man opgepakt in zaak rondom dood 'schoenenzoon' Xavi (19)

Er is een doorbraak in het onderzoek naar de moord op Xavier Durlinger, de zoon van schoenenmagnaat Roger Durlinger.

Xavier Durlinger

Foto boven: Xavier Durlinger

De 19-jarige Xavier Durlinger werd in mei 2022 geleden dood aangetroffen in Sittard. Nu, bijna 11 maanden later, heeft de politie een 23-jarige man opgepakt in verband met de dood van de Limburger. Eerder zou Opsporing Verzocht beelden van deze nieuwe verdachte hebben uitgezonden. Het gaat om een man die fietsend op een bewakingscamera is vastgelegd. De man wordt verdacht van moord of gekwalificeerde doodslag (iemand om het leven brengen om een ander strafbaar feit te verbergen).

De zaak Xavier Durlinger

Xavier - Xavi voor vrienden en familie - verdwijnt op 11 mei 2022. De 19-jarige jongen verlaat rond 22.30 de Ligne, een ontmoetingscentrum voor jongeren in Sittard, de stad waar Xavier ook woont op dat moment. Een dag later schakelen zijn ouders de politie in wegens de vermissing van hun zoon.

Direct rijzen er een aantal vragen. Zou de jongen weg zijn gelopen? Wilde hij ergens anders een nieuw leven starten? Vrienden en bekenden denken de antwoorden daarop te weten: nee, zoiets is vrijwel onmogelijk. De angst bestaat vooral dat de Limburger slachtoffer is geworden van een misdrijf. Op donderdag 19 mei wordt die angst helaas werkelijkheid: Durlinger wordt levenloos gevonden op de Kollenberg in Sittard.

Verdachte

Al snel wordt duidelijk dat de politie rekening houdt met meerdere scenario's. De zoon van succesvolle ondernemer Roger Durlinger - pa runt een succesvol schoenenbedrijf - was volgens de Telegraaf namelijk voor zijn dood "loopjongen voor drugscriminelen". Daarnaast behoort een persoonlijk conflict tot de opties.

En vooral dat tweede scenario leidt tot de arrestatie van Luca M., een jongen die al geruime tijd problemen had met een groepje waar de later vermoorde Sittardenaar ook bij hoort. Er gaat volgens bronnen zelfs een video onder vrienden rond waarin Luca M. knielend wordt gedwongen zijn excuses aan te bieden aan de groep, waar dan ook Xavier Durlinger bij is.

Toch werd Luca M. in juni na een voorarrest van ruim twee weken weer vrijgelaten - M. is volgens lokale krant De Limburger wel nog steeds verdachte in de zaak.

De arrestatie van de nieuwe verdachte op maandag 3 april lijkt in ieder geval een belangrijke doorbraak in de zaak. Vooral omdat het na de vrijlating van Luca M. maanden lang stil was rondom het onderzoek.

Misdaad
  • de Telegraaf, NU.nl
  • Politie