Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Schoenenzoon

De moord op de 'schoenenzoon': liep de killer van Xavi mee in de stille tocht?

Als telg van een vermaarde familie in de schoenenbusiness ging Xavier Durlinger uit Sittard een veelbelovende toekomst tegemoet. Maar daar kwam op 19 mei een bruut einde aan toen ‘Xavi’, nauwelijks 19 lentes jong, dood in een bosje werd gevonden. Panorama duikt in deze moord op de ‘schoenenzoon’, met wraak als mogelijk motief.

Petje op en trappen maar. De 19-jarige Xavier Durlinger fietst op woensdagavond 11 mei door de binnenstad van zijn woonplaats Sittard. Het is rond 22.30 uur. Hij is dan net vertrokken bij Ligne, een ontmoetingscentrum voor jongeren in de Limburgse stad waar je een drankje kunt doen, een boek lezen of gewoon gezellig een babbeltje kunt maken.

De vrijgevochten en vrolijke Xavier, die volgens bekenden soms nogal druk is, komt graag op die plek omdat de sfeer er relaxed is. Het heerlijke dit voorjaar zorgt mede voor een goed humeur. Als de zon ongeveer een uur onder is, verlaat Durlinger dus deze horecaplek en fietst rap door de straten van de stad.

Wrang genoeg zijn dit de allerlaatste bewegingen die van de zoon van schoenenmagnaat Roger Durlinger te zien zijn. Gemaakt door bewakingscamera’s. Xavier, ‘Xavi’ voor intimi, is op dat moment onderweg naar een brute dood. Al zal hij dat op dat moment vrijwel zeker niet beseffen. Die bewakingsbeelden komen pas later aan het licht tijdens politieonderzoek omdat er sprake blijkt te zijn geweest van moord. Maar voordat die conclusie is getrokken en Xavier Durlinger überhaupt gevonden is, gebeurt er eerst nog iets anders: de ouders van de Limburger schakelen een dag na zijn bezoek aan Ligne de politie in omdat zoonlief vermist is.

Middels een oproep proberen de opsporingsdiensten via eventuele getuigen meer te weten te komen over de precieze verblijfplaats van de Sittardenaar. Dagen verstrijken, maar van Xavi ontbreekt in eerste instantie elk spoor. Zou hij weggelopen zijn om elders een nieuw leven te beginnen? Het is een vraag waarop vrienden en bekenden dan eigenlijk het antwoord al weten: nee, zoiets is vrijwel onmogelijk.

Politie doet onderzoek op de plaats delict.

Anders gezegd: Xavier Durlinger houdt van het leven en is niet vrijwillig verdwenen. De gedachte dat hij slachtoffer is geworden van een misdrijf begint dan in menig hoofd op te spelen. En die angst en onzekerheid blijken op donderdag 19 mei, hoe vreselijk en verdrietig voor de nabestaanden, terecht te zijn. Dan wordt Durlinger levenloos gevonden.

Anonieme getuige

De recherche heeft even daarvoor een gebied in het vizier gekregen dat ‘interessant is om te onderzoeken’. Dat duidt er naar alle waarschijnlijkheid op dat er informatie is binnengekomen bij de opsporingsdiensten van een tipgever die hen op het goede spoor heeft gezet, al doen de speurders daar zelf tot op heden erg geheimzinnig over.

De vindplaats is een bosje in de chique Sittardse wijk de Kollenberg, waar in een ver verleden de succesvolle tv-serie Flodder is opgenomen. Een plek die hierdoor flinke bekendheid kreeg, en nu weer – door een heel triest gegeven – in de belangstelling staat. Er wordt die donderdagavond rood-wit politielint gespannen.

Het is een komen en gaan van speurders om sporen rond het stoffelijk overschot van Xavi – tussen boompjes in het groen - veilig te stellen. Leden van de afdeling Forensische Opsporing doen hun speurwerk zo goed als mogelijk om niets bruikbaars verloren te laten gaan.

Een opsteker voor het rechercheteam is in ieder geval dat een dag na de vondst een anonieme getuige zich meldt met specifieke informatie over wat er precies met Xavi gebeurd zou zijn. Via Meld Misdaad Anoniem om precies te zijn, waardoor een tweede gesprekje aangaan met deze tipgever een stuk moeilijker is. Maar de Limburgse recherche en justitie hebben in ieder geval al snel na de start van het onderzoek informatie om verder te kunnen rechercheren.

Intussen zit in het familiebedrijf van schoenenmagnaat Roger Durlinger iedereen in zak en as.

En dat terwijl er op dat moment reden is voor een groot feest: het bedrijf bestaat 140 jaar. Op de zaterdag na de lugubere vondst zouden er optredens van artiesten in de tientallen schoenenwinkels in Limburg en Brabant plaatsvinden. De feestneus maakt echter plaats voor tranen. Een woordvoerster van de zwaar aangeslagen schoenenfamilie geeft in de media aan dat ‘onze gedachten uitgaan naar Roger en de rest van de familie’. En: “We zijn verdrietig en verbijsterd en zullen als organisatie alles doen om de familie Durlinger te steunen in deze moeilijke tijd.” Hoe groot de pijn en het verdriet dan ook zijn, vader Roger wil wél dat zijn winkels gewoon openblijven.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

De zakenman vindt ondanks het gruwelijke verlies van zijn zoon dat hij zijn in al die decennia zorgvuldig opgebouwde klantenkring niet in de kou kan laten staan. Vader en zijn naaste familie kiezen er verder voor om het verdriet op de achtergrond te verwerken. Zij zijn er dan ook niet bij als honderden vrienden en kennissen een kleine week na de vondst van de dode Xavier een stille tocht lopen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • L1, KIPPA, OPSPORING VERZOCHT, POLITIE