Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie: 'Drugscriminelen maken gebruik van wereldwijd ondergronds bankensysteem'

Het zou om een wereldwijd netwerk gaan, waarmee criminelen onderling hun financiële zaken regelen.

Bankensysteem

Een van de berichtendiensten die criminelen jarenlang gebruikten, heet Sky ECC. Via versleutelde berichten communiceerde een deel van de onderwereld over zaken als liquidaties, drugsmokkel én manieren om elkaar te betalen en hun cash terug te laten vloeien in het legale bankensysteem. Wat de onderwereldfiguren echter niet wisten, is dat de politie Sky ECC gekraakt had en rustig kon meelezen.

Dat leidde in het verleden al tot tientallen arrestaties, maar inmiddels denken justitie en politie ook het nodige te weten over de manier waarop criminelen hun financiën regelen: via een wereldwijd ondergronds crimineel bankensysteem.

Wereldwijd netwerk

Via ondergrondse banken met ladingen contant geld, bankiers en zogenaamde geldmakelaars, zouden criminelen elkaar gigantische (en kleinere) bedragen kunnen overmaken. Bijvoorbeeld voor ladingen drugs. Maar ook om voor liquidaties te betalen, corrupte douaniers geld toe te schuiven en ga zo maar door.

Door het netwerk zou een drugshandelaar ook in het ene land een partij cash kunnen inleveren bij een 'bank', om het bedrag vervolgens ergens in het buitenland weer op te nemen. Op die manier hoeven de contanten niet door de criminelen zelf de grens over gesmokkeld worden. De banken, bankiers en geldmakelaars zouden daarbij dan een klein deel van het bedrag opstrijken.

Hoe groot het ondergrondse systeem is? Volgens een schatting van het OM en politie wordt zo'n 60 tot 70% van de cocaïnetransporten betaald via het netwerk. Uit de gekraakte Sky ECC-systemen zou bovendien blijken dat er in een beperkte periode al zo'n miljard euro door de banken werd verhandeld. En dat zou slechts gaan om een deel van de onderwereld.

Rotterdam

Het criminele bankensysteem is vermoedelijk verweven met het legale stelsel aan banken en financiële bedrijven. Afgelopen week nog viel de politie binnen bij een Rotterdams geldwisselkantoor, dat volgens justitie mogelijk betrokken is bij het witwassen van cocaïnegeld. Het zou daarbij gaan om miljoenen.

Bij de actie rondom het geldkantoor in de havenstad, dat ook vestigingen heeft in andere Nederlandse steden, zijn vier mannen gearresteerd. Ook is beslag gelegd op meer dan veertig woningen (totale geschatte waarde: 25 miljoen). Het vastgoed is volgens het OM mogelijk deels betaald met geld uit het criminele circuit.

Misdaad
  • NOS
  • Politie