Het verhaal van de neergang van Domenico G. begint als in augustus 2021 zijn Bentley Bentayga in de brand wordt gestoken. Dat gebeurt voor het huis van zijn ouders, in de wijk Poelenburg in Zaandam. “Ik rijd al twintig jaar dure auto’s en ik heb geen vijanden,” vertelt hij kort na het incident aan de krant. Hij kan niet bedenken wie het gedaan kan hebben. Verdrietig is hij er wel om: “Ik was die nacht even flink naar de kloten.”
Heeft iemand het op hem voorzien? De oorzaak legt hij zelf bij een serie autobranden die de buurt in deze periode teistert. Dat moeten jongens uit de achterstandsbuurt zijn geweest. “Gastjes die zelf geen leven hebben, en dat van een ander dan zuur gaan maken. Ze zijn niets waard.” De auto is wel wat waard. Hij heeft een cataloguswaarde van minstens 200.000 euro. Niet duidelijk wordt wie dit paleis op wielen die nacht in de hens heeft gezet. En met wat voor motief.
Of de autobrand nu wel of niet gericht was op G., het tekent wel het begin van zijn persoonlijke ondergang. Nog geen jaar na de Bentley-brand wordt de tot dan toe als succesvolle fashion-onder-nemer geziene G. namelijk opgesloten in een cel, nadat hij zichzelf heeft aangegeven bij een politiebureau in Amsterdam.
IN HET HUIS VAN MODEONDERNEMER DOMENICO VINDT DE POLITIE TWEE TON CASH, LUXEGOEDEREN, EEN KLASSIEKE AUTO EN EEN VUURWAPEN
De eigenaar van het bij de doelgroep populaire blingbling-mode-merk My Brand blijkt verdachte te zijn in een drugsonderzoek van de politie. Daarover is hij tijdens een verblijf in het buitenland op de hoogte gebracht. Hij besluit zichzelf daarop te melden. Niet lang daarna komt naar buiten dat in zijn huis in Purmerend, na een eerdere inval door de politie, twee ton aan contant geld is aangetroffen en in beslag genomen. Dat is ook gebeurd met een aantal luxegoederen, waaronder een klassieke auto en horloges. Daarnaast vindt de politie in het huis een vuurwapen.
Justitie heeft het over de aanhouding van ‘de eigenaar van een goedlopend Amsterdams kledingmerk’. Maar al snel valt te herleiden om wie het gaat.
Witwassen en wapens
Op 18 juli 2022 blijken de verdenkingen aan het adres van G. hout te snijden. De rechter besluit de gevangenschap van Domenico G. dan met negentig dagen te verlengen. Een maand later ligt er een aanklacht. De textielondernemer wordt verdacht van grootschalige invoer van drugs, witwassen en verboden wapenbezit. Hij zegt onschuldig te zijn en vraagt de rechter om hem op vrije voeten te stellen, zodat hij het bedrijf kan redden waarvan hij eigenaar is en dat hij in 2010 samen met zijn broer is begonnen.
Na de bekendmaking van zijn aanhouding raakt het textielmerk de helft van zijn klandizie kwijt. Onder meer de Bijenkorf trekt zich terug als klant. Ook een financieringsmaatschappij stopt met het leveren van diensten, waardoor de winterkledingcollectie in gevaar komt. Bij het bedrijf My Brand werken zo’n 35 medewerkers. De advocaat wijst erop dat de hypotheken van deze medewerkers in gevaar zijn door de voorlopige hechtenis van hun directeur.
Maar het verzoek om vrijlating heeft geen succes. De rechter laat weten dat hij de verdenkingen tegen Domenico te ernstig vindt om hem naar huis te laten gaan. Die verdenkingen blijken inderdaad niet mis te zijn. G. zou in de periode van december 2019 tot december 2020 100 kilo cocaïne van Brazilië, via Engeland, naar Nederland hebben gesmokkeld. Onder een deklading van bierblikjes. Het gevonden geld in zijn woning in Purmerend zou volgens justitie crimineel geld zijn.
G. vertelde de rechter september vorig jaar dat hij de helft van dit bedrag in het casino heeft gewonnen. De andere helft pinde hij. Waarom hij zo’n groot bedrag uit de muur zou hebben getrokken, kon hij er niet bij vertellen. De officier van justitie: “Het is opmerkelijk dat iemand met dergelijk renderende bedrijven het toch nodig vindt in de cocaïnehandel te gaan en een vuurwapen en zo veel cash in huis te hebben.”
Justitie vertelt er overigens wel bij dat de modemerken die door G. zijn opgezet, waaronder In Gold We Trust, niet betrokken zijn bij de criminele zaken.
De zaak tegen G. bleek trouwens alweer een succes door de hack van de politie van berichtenserver Sky ECC, schrijft Het Parool vanuit de rechtszaal. Daarin stonden berichten die de drugshandel aantoonden, met zelfs berichtjes uit een groepschat over de gezamenlijk drugssmokkel. Daar kwam kennelijk ook de naam van G. uit naar voren. De officier: “Het is een heel duidelijk chronologisch verhaal dat zich afspeelt.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- DNP.NU/ DIRK JAN BOOD, MY BRAND E.A.