Colombia worstelt al langer met het nijlpaardenprobleem. De beesten komen van nature in principe alleen voor in Afrika, maar werden door s'werelds bekendste drugscrimineel, wijlen Pablo Escobar, naar Zuid-Amerika gehaald. Want waarom een hond of een paar kipjes rond je casa laten lopen, als je ook het meest dodelijke dier ter wereld in je achtertuin kan houden? En zo geschiedde. Pablo schafte er vier aan.
De moddervette beesten bleven na de dood van de drugsbaron in 1993 echter niet rondhangen in zijn persoonlijke dierentuin. De beesten namen ergens in de jaren '90 de benen en genieten sinds dat moment van hun vrijheid. En van elkaar. Het zijn er anno 2023 namelijk iets meer dan de vier oorspronkelijke lievelingetjes van Pablo - Colombia telt op dit moment 130 nijlpaarden.
Toeristische attractie
Vandaar dat er al enige tijd alarm wordt geslagen. De nijlpaarden, een invasieve diersoort in Colombia, zouden zich razendsnel voortplanten en zo een gevaar vormen voor het ecosysteem. 'Voorstanders' van de nijlpaarden stellen dat het allemaal wel meevalt. Zo vinden sommige dierenrechtenactivisten dat het dier inmiddels bij Colombia hoort.
Ook pro-'cokenijlpaard': de toeristische sector. Hordes toeristen willen Pablo's huisdieren en hun nazaten namelijk maar al te graag bekijken.
Land uitgezet
Toch worden de Afrikaanse vreemdelingen het land uitgezet, zo lijkt het. De overheid heeft plannen om zo'n zeventig van de in totaal 130 exemplaren naar India en Mexico te verschepen. In Mexico komen tien coke-nijlpaarden in dierentuinen terecht. India is van plan om zestig beesten in een opvangcentrum te huisvesten. Totale kosten: 3,5 miljoen dollar. Een schijntje dus, had Pablo ongetwijfeld gezegd.
- de Telegraaf
- NL Beeld / BrunoPress