Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Asielzoeker die therapeute doodstak, vermoordde eerder eigen oom en werkgever

In november van vorig jaar vindt er een drama plaats in psychiatrisch centrum Veldzicht in het Overijsselse Balkbrug. Een patiënt steekt drie medewerksters van de tbs-kliniek neer, waarvan er uiteindelijk een overlijdt. Daarna berooft de man zichzelf van het leven. Inmiddels is duidelijk dat de dader een behoorlijk gewelddadig verleden had.

Asielzoeker

Zaterdag 5 november: een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) brengt naar buiten dat een patiënt drie medewerkers is aangevlogen met een mes. Een van de drie slachtoffers is een therapeute. Zij overlijdt aan haar verwondingen. De andere twee worden met verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

Na het steekincident sluit de dader zich op in een aparte ruimte. Daar probeert hij nog brand te stichten - de sprinklerinstallatie voorkomt dat - om uiteindelijk zelfmoord te plegen. Dat doet hij door zijn eigen keel door te snijden, schrijft de Telegraaf vandaag.

Had eigenlijk in Italië moeten zijn

Kortom, een vreselijk incident, waarover vooral in het begin maar weinig bekend wordt gemaakt. Maar inmiddels is er meer duidelijk. De patiënt die op 5 november doordraait in de kliniek was een asielzoeker. Een Nigeriaan, om precies te zijn. Deze 31-jarige Ambrose Joy Lucky is geboren in Nigeria, maar komt via Libië, Italië, Oostenrijk en Duitsland uiteindelijk naar Nederland.

Op basis van die informatie laat staatssecretaris van der Burg (Justitie en Veiligheid) enige tijd terug al weten dat de steekpartij in de Nederlandse kliniek nooit was gebeurd "als Italië zich aan Europese asielafspraken had gehouden". Lucky vraagt in 2017 bij zijn aankomst in Italië namelijk daar asiel aan. Strikt genomen moet dat land hem dus terughalen op het moment dat hij naar Nederland afreist.

Twee moorden in buitenland

Maar dat gebeurt niet. Lucky blijft in Nederland en de asielprocedure wordt gestart. En ondertussen zorgt de Nigeriaan voor veel overlast en gevaar in meerdere azc's. De asielzoeker maakt zelfs zóveel amok, dat hij in de kliniek in Balkbrug belandt, waar hij eind 2022 een therapeute doodsteekt en zelfmoord pleegt.

De Telegraaf meldt nu dat Lucky volgens bronnen al eerder iemand van het leven beroofde. Twee keer eerder zelfs. De eerste keer in thuisland Nigeria. De 31-jarige Ambrose vermoordde daar volgens een oud politieverhoor zijn eigen oom in 2014. In Libië, het land waar hij daarna verbleef, vermoordde hij naar verluidt een werkgever die hem niet wilde uitbetalen. Daarna kwam hij dus via Italië, Oostenrijk en Duitsland naar Nederland. Met alle gevolgen van dien.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie