Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM komt met hoogste tipgeld ooit: € 200.000 voor gouden tip 'Bolle Jos'

Justitie schroeft de beloning voor de gouden tip over Jos Leijdekkers op van 75.000 euro tot twee ton.

Bolle Jos

Tweehonderdduizend euro voor de tip die zal leiden tot de arrestatie van Jos Leijdekkers alias 'Bolle Jos' of 'Josje Breda'. Justitie verdubbelt hiermee het oude record voor 'hoogste tipgeld' ooit in een zaak. Voordat Ridouan T. in z'n kraag werd gevat in Dubai stond er namelijk een ton klaar voor degene die met de gouden tip kwam om de vermeende leider van de mocro maffia aan te houden. Maar met T. achter tralies, is er duidelijk een nieuwe 'most wanted man' voor justitie: 'Bolle Jos'.

Tot gisteravond stond de beloning voor de gouden tip over de 31-jarige Brabander op 75.000 euro. Tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht werd echter bekend dat justitie inmiddels twee ton overheeft om Leijdekkers achter slot en grendel te zetten.

'El Presidente'

Heel veel is er niet bekend over de man die zich inmiddels 'meest gezochte crimineel van Nederland' mag noemen. Hij zou via PGP-telefoons communiceren onder de naam ‘El Presidente’. Vroeger stond hij ook wel bekend als ‘Kleine Jos’, tegenwoordig dus als ‘Bolle’ of soms als ‘Josje Breda’.

Leijdekkers zou vandaag de dag aan het hoofd staan van een criminele organisatie die zich vooral bezighoudt met cocaïnesmokkel via de havens in Nederland en België. "Er wordt vooral voor hem gewaarschuwd: geen grappen maken met 'Josje Breda'. Een 'cocaïnecowboy' die in korte tijd door de handel in coke zeer vermogend zou zijn geworden en vanuit het buitenland zijn troepen aan zou sturen", zo valt te lezen in de Telegraaf.

Naast verdenkingen van witwassen en de grootschalige import en export van coke, zijn er vermoedens dat 'Bolle Jos' betrokken is bij de verdwijning van Naima Jillal alias de 'Godmother of coke'. Jillal stond bekend als 'tante van de onderwereld' en zou een luxeleventje leiden dankzij haar werkzaamheden als een soort 'cokemakelaar'. Tot ze op 20 oktober 2019 ineens verdween. Justitie verdenkt Leijdekkers ervan betrokken te zijn bij de mysterieuze verdwijning van 'tante'.

Turkije

Waar 'Bolle Jos' nu is, weet justitie dus niet, maar grote kans dat hij inmiddels naar het buitenland gevlucht is. De laatste jaren heeft hij sowieso tripjes naar Dubai en Turkije gemaakt, weet de politie te melden. En mogelijk bevindt 'Bolle' zich nu ook weer in Turkije. In 2022 reisden een paar familieleden daar namelijk naartoe, vermoedelijk om hem op te zoeken.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • Politie