Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Colombia worstelt met lot van Pablo Escobars cocaïne-nijlpaarden

In Nederland is de wolf het dier dat de gemoederen het meest bezig houdt. Past zo’n roofdier wel in het ecosysteem? Hoe moet het met de schapen die gevaar lopen? In Colombia woedt een soortgelijke discussie, maar over een ander dier: het nijlpaard.

Pablo Escobar

Het moddervette en meest dodelijke dier ter wereld kwam tot een halve eeuw geleden alleen voor in Afrika. Dat veranderde toen drugsbaron Pablo Escobar er een paar importeerde als huisdieren.. Op een goede dag in de jaren ‘90 besloten de nijlpaarden van de inmiddels overleden Pablo te ontsnappen. Wat volgde: vandaag de dag is het ‘cocaïne-nijlpaard’ een invasieve diersoort in Colombia, en een blijvende herinnering aan de grootste drugsbaas aller tijden.

Zoals altijd is er een voor-kamp en een tegen-kamp. De tegenstanders van het nijlpaard vrezen dat het dier, dat in Colombia geen natuurlijke vijand heeft, het ecosysteem van het land volledig zal overnemen. Dat is een reële angst, want de dieren planten zich voort als konijnen. Naar schatting leven er over iets meer dan 15 jaar zo’n 1.500 nijlpaarden in het Zuid-Amerikaanse land.

Wetten

De minister van natuurzaken, Susana Muhamad, heeft recent uitspraken gedaan die erop duiden dat de regering de dieren juist wil beschermen. In een toespraak kondigde Muhamad nieuwe wetten aan die “het conserveren van de diversiteit aan diersoorten in Colombia” prioriteit nummer 1 moeten maken. De dierenactivisten (kamp pro-nijlpaard), zijn ermee in hun nopjes.

Ook de toeristische sector ziet de dieren liever niet verdwijnen. De nijlpaarden zijn namelijk een razend populaire toeristische attractie in het land. Ook dit is een argument vóór het behouden van de nijlpaarden. Mensen die één van de Big Five buiten Afrika in het wild willen zien, kunnen nu kiezen voor een tripje naar Colombia.

Voedsel

Helemaal vergelijkbaar met de wolf is het nijlpaard niet. Hoewel nijlpaarden jaarlijks voor de meeste menselijke slachtoffers zorgen, eten ze in principe geen andere dieren (tenzij een vogel de grote bek van het dier per ongeluk aanziet voor een schuilplaats). Toch zijn anti-nijlpaard-activisten in Colombia bezorgd dat de dikke vegetariërs al het voedsel van andere bedreigde diersoorten oppeuzelt. De Caribische lamantijn bijvoorbeeld, een soort zeekoe die in de Colombiaanse Rivieren leeft en nu moet concurreren met het nijlpaard.

Dus wat te doen met de cocaïne-nijlpaarden? Het tegenkamp heeft een aantal plannen. De meest humane vorm van bestrijden is mogelijk het vangen van de dieren om ze vervolgens in dierentuinen te plaatsen. Men is bang dat wanneer er geen actie tegen de dieren wordt ondernomen, mensen de dieren op eigen houtje zullen afschieten.

De wolf is voor sommigen bijzonder vervelend, maar Nederland hoeft tenminste niet de strijd aan te gaan met 2000-kilo wegende vegetariërs van een cocaïnehandelaar. Zo is het ook wel weer...

Bizar
  • NL Beeld / BrunoPress