Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

VS vraagt Mexico om uitlevering Ovidio Guzmán, zoon van drugsbaron 'El Chapo'

De Verenigde Staten willen na de uitlevering van drugsbaron 'El Chapo' ook zijn zoon Ovidio Guzmán berechten. Guzmán zou na de arrestatie van zijn beruchte vader zijn plek in hebben genomen als een van de kopstukken van het kartel.

Ovidio Guzmán

Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als 'El Chapo' - vrij vertaald: 'het kleintje' - werd in 2017 door Mexico uitgeleverd aan de VS. De baas van het Sinaloa-kartel, ook wel 'de Confederatie' genoemd, begon zijn criminele loopbaan in de jaren 80, waarna hij uitgroeide tot een van de meest beruchte drugsbaronnen ooit. Met het Sinaloa-kartel smokkelde hij cocaïne, cannabis en opium en heroïne de Verenigde Staten in. Met succes: 'El Chapo' had op zeker moment een geschat vermogen van 1 miljard dollar.

Inmiddels zit de Mexicaan alweer een aantal jaar vast in Amerika. Daar slijt hij zijn dagen in Colorado, in de zwaarst beveiligde federale gevangenis van de VS.

Ovidio: drugssmokkel en moordopdrachten

Maar dat betekent niet dat het kartel heeft stilgezeten in de tussentijd. Een aantal zonen van Guzmán, namelijk Archivaldo, Jesús Alfredo en Ovidio zouden belangrijke posities hebben ingenomen binnen de organisatie. Alleen werd laatstgenoemde in januari van dit jaar opgepakt.

Ovidio wordt niet alleen verdacht van het leiden van 'de Confederatie', maar ook van het geven van meerdere moordopdrachten. Zo zou hij onder meer informanten, drugssmokkelaars en een Mexicaanse zanger uit de weg hebben laten ruimen.

De Nationale Garde bewaakt de locatie waar El Chapo's zoon vastzit.

Keiharde gevechten

Zijn arrestatie liep in januari uit op een heus slagveld. Kartelleden staken gestolen auto's en bussen in brand om wegen te blokkeren, en op het vliegveld werd zelfs een passagiersvliegtuig beschoten. Tijdens de gevechten tussen het Sinaloa-kartel en de Nationale Garde vielen letterlijk tientallen doden.

Saillant detail: ook in 2019 werd Ovidio Guzmán opgepakt. Dat leidde destijds tot zoveel geweld en onrust dat de president van Mexico besloot hem weer op vrije voet te stellen.

Misdaad
  • NOS, RTL Nieuws
  • NL Beeld / BrunoPress