Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

30 jaar celstraf voor Moreno B. en Giërmo B. voor moord op Derk Wiersum

Zojuist heeft het gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak over de moord op advocaat Derk Wiersum. De daders, Moreno B. en Giërmo B., moeten 30 jaar brommen.

Derk Wiersum

Op 18 september 2019 werd de advocaat van Marengo-kroongetuige Nabil B. geliquideerd voor zijn huis in Amsterdam. Destijds 'ging er een schokgolf door het hele land', aldus de aanklager in oktober 2021. Hij benadrukte toen al dat het volgens velen niet alleen om een moord gaat, maar ook om een aanval op de rechtsstaat. "Een moord is een ernstig feit, en als het om een advocaat gaat, geeft dat de ernst extra lading."

De rechtbank veroordeelde Moreno B. en Giërmo B. beiden tot 30 jaar cel in oktober 2021. Vandaag kregen de twee in hoger beroep wederom 30 jaar celstraf opgelegd, dit keer door het gerechtshof in Amsterdam. De straffen zijn milder dan de levenslange straffen die het OM graag gezien had. 30 jaar is de langst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf in Nederland.

Advocaat Derk Wiersum

Volgens het hof staat vast dat Giërmo B. (39) en Moreno B. (34) op 18 september 2019 advocaat Derk Wiersum hebben geliquideerd. Het zou om een huurmoord gaan. Eentje waar ze flink voor betaald kregen. Naar de opdrachtgever(s) wordt nog volop onderzoek gedaan.

De moord werd in ieder geval "gekenmerkt door een koelbloedige, angstaanjagende professionaliteit", aldus het hof. "Een gewetenloze daad."

De advocaten van Moreno B. hebben na het vonnis al laten weten dat ze in cassatie gaan. Giërmo B's advocaat heeft hierover nog geen beslissing genomen.

Marengo

Slachtoffer van de moord Derk Wiersum was werkzaam als advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces. Die megazaak draait rond een aantal liquidaties en pogingen daartoe. Justitie vermoedt dat de mocro maffia achter de misdaden zit, met Ridouan T. en Saïd R. als twee van de belangrijkste kopstukken.

Nabil B. maakte volgens het OM in het verleden ook onderdeel uit van de vermeende criminele organisatie, maar liep over naar justitie in ruil voor strafvermindering. Niet alleen zijn advocaat Derk Wiersum werd vervolgens omgebracht, ook Nabil B's broer werd doelwit van een dodelijke aanslag. Net als raadgever van de kroongetuige Peter R. de Vries.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld