doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Vernietigend rapport: 'Veel aanwijzingen moord De Vries en Derk Wiersum gemist'

Het nieuwe onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over onder andere de moorden op Peter R. de Vries en Derk Wiersum is niet mals. Politie en OM zouden geblunderd hebben.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6418a757f39e2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6418a757f39e2 img{#fig-6418a757f39e2 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6418a757f39e2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6418a757f39e2 img{#fig-6418a757f39e2 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6418a757f39e2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6418a757f39e2 img{#fig-6418a757f39e2 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6418a757f39e2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6418a757f39e2 img{#fig-6418a757f39e2 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Peter R. de Vries

Na de moord op de bekendste misdaadverslaggever van Nederland werd de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ingeschakeld om de boel onder de loep te nemen. Want hoe kan het dat drie personen die te maken hadden met het Marengo-proces - De Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. - bruut om het leven werden gebracht? Waren er dan geen aanwijzingen dat de mannen in groot gevaar verkeerden? En niet onbelangrijk: wat is er fout gegaan bij de politie en het OM?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Marengo

Voor de duidelijkheid: Marengo is de naam van het proces rondom een aantal liquidaties en pogingen daartoe. In totaal staan er 17 mensen terecht, waaronder Ridouan T., een van de hoofdverdachten. Hij is volgens het OM een belangrijk kopstuk van de mocro maffia, een gewelddadige organisatie die zich bezig zou houden met de import en export van coke en andere criminele praktijken.

Sleutelfiguur in dat megaproces is kroongetuige Nabil B. Eerder werkzaam voor de organisatie van Ridouan T., later overgestapt naar justitie in ruil voor strafvermindering.

Sinds zijn deal met het OM zijn echter meerdere mensen in zijn omgeving slachtoffer geworden van aanslagen. Nabils broer Redouan werd bijvoorbeeld al een week nadat de samenwerking bekend werd gemaakt doodgeschoten in Amsterdam. Dat was op 29 maart 2018. Vervolgens werd Nabil B's advocaat Derk Wiersum op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. En ook Peter R. de Vries, werkzaam als adviseur van Nabil B., werd slachtoffer van een moordaanslag. De misdaadverslaggever werd op 6 juli 2021 neergeschoten in hartje Amsterdam.

Geblunderd

Waren de drie mannen dan niet in beeld bij de politie? Zeker wel. Hun relatie met kroongetuige Nabil B. was genoeg reden om veiligheidsmaatregelen te treffen. Echter hebben het OM en de politie op sommige punten geblunderd, zo oordeelt de OVV nu.

Zo nam de beveiligings- en informatietak van de politie waarschuwingen voor het geweld van de mocro maffia niet serieus, aldus de Onderzoeksraad. En werd "cruciale informatie" van andere afdelingen binnen de politie simpelweg niet op tijd ingezien door de mensen die verantwoordelijk waren voor het stelsel Bewaken & Beveiligen. Er zouden zelfs systeemfouten gemaakt zijn.

Het Openbaar Ministerie wordt voornamelijk verweten dat de slechte relatie tussen het OM en Peter R. de Vries goede beveiliging in de weg heeft gestaan.

Nieuwe informatie

RTL Nieuws noemt een aantal opvallende zaken uit het OVV-rapport. Zo zou 'een lid van Ridouan T's bende' de familie van Nabil B. een bezoekje hebben gebracht om te eisen dat B. zijn verklaringen als Marengo-kroongetuige zou intrekken. Ook heeft de Amsterdamse recherche aangeboden om de beveiliging van familieleden van Nabil B. voor z'n rekening te nemen. Dit aanbod werd echter afgeslagen, want "dit hoefde niet te gebeuren".

Dan de situatie rondom Derk Wiersum. Als kroongetuige-advocaat werd hij logischerwijs beveiligd, maar het OVV schrijft dat de politiesurveillances in aanloop naar zijn dood juist werden teruggeschroefd - eerder was dat eens per uur, later werd dit 6 keer per 24 uur.

Volgens de Onderzoeksraad heeft de politie bovendien steken laten liggen rondom de veiligheid van Peter R. de Vries. Ter illustratie: de beveiliger van de parkeergarage waar de misdaadverslaggever zijn auto altijd parkeerde, tipte de politie over iemand die De Vries zou achtervolgen. Een man met 'opvallende tatoeages'. De politie bekeek de beelden, maar zag niks. Terwijl later bleek dat er wel degelijk iemand te zien was.

Hervormingen en meer geld

Al eerder heeft minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius aangegeven dat er meer geld gepompt wordt in het beveiligen van mensen in Nederland. Ook wordt de afdeling Bewaken & Beveiligen, verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan, hervormd. De bevindingen uit het OVV-rapport zullen hierin worden meegenomen, aldus Yeşilgöz.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws