Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De meest beruchte ‘supporters’ zijn heuse moordenaars

Feyenoord-fan Leonardo P. stak Ajax-supporter Carlo Picornie dood, Ajacied Martin van de Pol vermoordde op één avond vier mannen, onder wie een Hells Angel, en Onno K., aanhanger van FC Twente, zou twee criminelen hebben geliquideerd. Hooligans kun je maar beter zo ver mogelijk uit je buurt houden. Een overzicht van de acht meest beruchte ‘voetbalsupporters’ van Nederland.

Hooligans

Een levensgevaarlijke, verknipte psychopaat

Naam: Martin van de Pol
Supporter van: Ajax
Berucht omdat? Hij schoot op één avond vier mannen dood, onder wie een Hells Angel

Zomaar een greep uit omschrijvingen van Martin van de Pol (23 augustus 1964 – 4 maart 2021), voormalig leider van de harde kern van Ajax, in artikelen in Panorama, Nieuwe Revu en het boek F-Side is niet makkelijk, uit 2003. “Grofgebekt.” “Voor niemand bang.” “Iemand die een groep van zes man invliegt en ‘fluitend’ weer wegloopt.” En, last but not least: “Een levensgevaarlijke psychopaat die mede door jarenlang excessief drugsgebruik totaal verknipt is.” Kortom: niet echt een fijne vent, die Polletje, zoals hij ook wel wordt genoemd.

Uit wat voor hout hij precies is gesneden, blijkt op zondag 20 februari 2000 rond de klok van drie uur ’s nachts. In de Haarlemse seksclub Esther is Van de Pol getuige van een hoogoplopende ruzie. Een dronken man, die plotseling de blonde barvrouw onder schot houdt omdat zij weigert seks met hem te hebben, wordt door de partner van de barvrouw in zijn oog geschoten, waarop in het hoofd van Van de Pol kortsluiting ontstaat. Eerst raapt hij het vuurwapen van de spartelende man op en schiet hij van dichtbij het laatste restje leven uit hem. Vervolgens schiet hij ook maar meteen de drie aanwezige vrienden van de man dood, onder wie een Hells Angel. Pang-pang-pang-pang! Vier moorden in een tijdbestek van twintig seconden: Van de Pol schiet zó snel dat zijn bijnaam eigenlijk niet Polletje, maar Lucky Luke zou moeten zijn.

’Polletje’ in rood shirt op het hek bij de F-Side.

Behalve deze schietpartij, waarvoor Van de Pol in hoger beroep wordt veroordeeld tot vijftien jaar cel, doen over hem jarenlang ook allerlei andere wilde verhalen de ronde. Dat hij ooit een glazen fles aan gruzelementen sloeg op het hoofd van een FC Twente-steward. Dat hij tijdens rellen een harde trap in zijn gezicht kreeg van een politiepaard. Dat hij het brein was achter de bestorming van een bijeenkomst op De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Én dat hij in 2015 door een medesupporter bij het uitzwaaien van de spelersbus bij de Arena hardhandig tegen de grond werd geslagen, waarmee in één klap letterlijk zijn machtsperiode ten einde kwam. Onbekend is echter of deze verhalen waar zijn. Zelf hierover duidelijkheid verschaffen kan hij niet meer. Op donderdag 4 maart 2021, rond 14.00 uur, wordt Polletje aan de Alexander Dumaslaan in Amsterdam door een nog altijd onbekende man door zijn hoofd geschoten. Recht voor de ogen van zijn dochtertje van zeven, die hij net van school heeft gehaald. Van de Pol overlijdt ter plaatse, op 53-jarige leeftijd.

Deze schutter heeft de moord op ‘Polletje’ op zijn geweten.

Hooligan in smoking

Naam: Leonardo P.

Supporter van: Feyenoord

Berucht omdat? Hij stak Ajax-hooligan Carlo Picornie dood

Niet in zijn blote bast, maar keurig gekleed in een smoking, inclusief strik, staat Leonardo P. begin 2014 op de rode loper die voor hem is uitgerold, voor de ingang van bioscoop Pathé De Kuip in Rotterdam. Alle spelers van de selectie, waaronder Tonny Vilhena, Jordy Clasie en Lex Immers, schudden hem bij binnenkomst netjes de hand. Zelfs clubiconen als Willem van Hanegem, Wim Jansen, Pierre van Hooijdonk, Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst duiken op bij de première van zijn film, over het ‘Feyenoord-gevoel’: The other side of the heart is white. En dat terwijl hij, de regisseur, toch echt een van de beruchtste hooligans uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis is.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

P. gaat in 1997 de boeken in als de dader aan wiens handen het meeste bloed kleeft tijdens een van de grootste en bloederigste Nederlandse voetbalrellen aller tijden: de Slag bij Beverwijk. Hooligans van Feyenoord (S.C.F. Hooligans) en Ajax (F-Side) ontmoeten elkaar op een weiland langs de A9 en gaan elkaar te lijf met niet alleen hun vuisten, maar ook met messen, ijzeren staven, honkbalknuppels, klauwhamers en stroomstootwapens.

Wonder boven wonder valt er slechts één dode: Ajax-hooligan Carlo Picornie komt op 35-jarige leeftijd om het leven. Drie steekwonden in zijn rug leiden ertoe dat zijn linkerlong klapt en volstroomt met bloed. P., op dat moment 21 lentes jong, ontkent zijn betrokkenheid bij hoog en laag, maar wordt door de rechtbank aangewezen als degene die Picornie’s dood op zijn geweten heeft en krijgt een gevangenisstraf van vijf jaar aan zijn broek.

Ook na het uitzitten van zijn straf gaat hij het verkeerde pad op. Volgens een artikel in het NRC, uit 2017, groeit hij uit tot een van de leiders van de harde kern van Feyenoord en raakt hij bovendien opnieuw betrokken bij rellen, wat hij meerdere keren moet bekopen met een stadionverbod. Toch wordt hij bij Feyenoord als een verloren zoon weer in genade aangenomen. Niet alleen duikt hij bij thuiswedstrijden in De Kuip meermaals op in een skybox, ook gaat de clubleiding met hem in zee voor het maken van zijn film. Alsof hij geen (oud-)hooligan is, maar Steven Spielberg zelf.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, NL Beeld, YouTube