Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Georgina Verbaan is woest: 'Dit is intimidatie'

'Het is krankzinnig dat het op deze manier is gebeurd', aldus de actrice.

Georgina Verbaan

Eerder deze week werden zes leden van de radicale actiegroep Extinction Rebellion (XR) opgepakt. Ze riepen op tot een "gevaarlijke en ontwrichtende blokkade" van de A12 in Den Haag, aldus het OM. Een klassiek voorbeeld van linkse opruiing dus.

Inmiddels zijn de zes gearresteerde activisten weer op vrije voeten gesteld, maar wel onder de voorwaarde dat ze de komende drie maanden niet op de A12 mogen komen. Onder de arrestanten bevond zich trouwens ook de tafelplakker, die een tijdje geleden de Jinek-uitzending verstoorde door zich vast te lijmen aan het decor van de show.

Gevaarlijk

Demonstreren mag in Nederland, maar volgens het Openbaar Ministerie leidde een vergelijkbare actie op de A12 al eens tot gevaarlijke situaties.

"Dat gebeurde op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, totaal niet bedacht zijn op voetgangers en vanuit een donkere tunnel komend plotseling geconfronteerd werden met mensen op de weg en later met stilstaande auto's", aldus het OM tegen de NOS.

Daarnaast waren de actievoerders niet bereikbaar om te overleggen over de veiligheid. Kortom, het was een zooitje.

Georgina Verbaan

Desalniettemin lijkt het erop dat er morgen een vergelijkbare actie plaatsvindt op de A12. Ook hebben na de arrestatie en het verhoor van het handjevol activisten meerdere organisaties - o.a. Greenpeace, Urgenda, Milieudefensie - laten weten de geplande Rijkswegblokkade van komende zaterdag te steunen. Dit betekent niet dat ze zelf met hun krent op het asfalt plaatsnemen, maar wel dat ze aanwezig zijn om iets te zeggen over demonstratierecht.

Iemand die zich ook aansluit bij de blokkeergekkies? Georgina Verbaan. "Ik heb alleen nog geen training gehad", aldus de actrice bij het NPO Radio 1-programma Nooit meer slapen. "Ik wil niemand oproepen. Maar je kan er ook heen als supporter en náást de snelweg gaan staan."

Over de arrestatie van de zes radicale activisten is ze niet te spreken. "Dit is intimidatie", claimt ze, "en het is krankzinnig dat het op deze manier is gebeurd."

Hoeveel mensen er zaterdag naar de actie op de A12 komen, is niet bekend, maar we houden ons hart vast.

Nieuws
  • NPO Radio 1, DenD
  • BrunoPress/Arjo Frank / Brunopress.nl