Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Extinction Rebellion

Borsten, billen & biggen: uit de kleren voor een beter klimaat

Extinction Rebellion maakt zich ernstige zorgen over de klimaat- en ecologische crisis. Daarom organiseren ze ‘creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties’ om deze kwestie onder de aandacht te brengen van overheid en burger. Een van die acties is het uitbrengen van een erotische kalender. “Want kattenplaatjes en seks trekken altijd veel aandacht.” Panorama was aanwezig bij een van de fotoshoots.

We sjokken door een park in Amster-dam-Noord waar meerdere groene en duurzame bedrijfjes zich hebben verzameld. Kleine agrariërs die op duurzame wijze voedsel produceren of die de natuur een duwtje in de rug willen geven. Wij, dat zijn fotografe Daantje Bons, haar assistente Lara van der Beek en David Pronkig, die zeer toepasselijk in een hysterisch druk pak gekleed gaat en met enige regelmaat vertelt dat hij ontwerper is. Ook Deniz Özkil wandelt mee, zij zal vandaag model zijn. We zijn op zoek naar de Vlindertuin, want dat is het verzamelpunt. We vinden van alles, maar geen vlindertuin. Het is allemaal wat onoverzichtelijk in dit park. En niet alleen voor ons, want plots is onze colonne uitgebreid met een dame die namens de gemeente onderzoek doet naar de processierups, maar tijdens die poging inmiddels ook verdwaald is.

Nadat Daantje met iemand heeft gebeld, worden we opgehaald en belanden we alsnog in de Vlindertuin. Daar worden we opgewacht door Arian Vreugd en Stephanie Willems, die beiden straks ook met de varkens gaan poseren. Stephanie heeft bovendien ook de kleding ontworpen. “Ik heb een soort bikini gemaakt van gerecyclede materialen. In het wit, omdat het dan lekker smerig kan worden, wat mooier is voor de foto.”

Jivan van Beek en Stefanie (‘achternaam hoeft niet’) zijn aanwezig namens Extinction Rebellion. En ook ene Bouke is er, maar zijn precieze rol in het geheel blijft de rest van de middag wat onduidelijk. Hij loopt rond met zijn T-shirt tot boven de tepels opgerold en maakt met grote regelmaat een soort van pornofilmklanken.

“Jaaaa, ahhh, jaaa, ahh, ohhh.” Zijn verklaring daarvoor: “Ik doe alles wat nodig is voor Extinction Rebellion. Vandaag hou ik de stemming erin.’’

Nu iedereen er is, wordt gestart met een voorstelrondje. Waarbij iedereen zegt wie hij is en wat hij doet. Een mooie gelegenheid voor David om nog eens te vertellen dat hij ontwerper is.

Met de modellen Stephanie en Deniz hebben de varkens geen enkel probleem. ‘Ze nemen jullie energie aan,’ vermoedt een van de aanwezigen

Vijftien keer gearresteerd

Terwijl Stephanie en Arian zich in een caravan omkleden, eet Deniz nog wat van de goedgevulde tafel met etenswaren. Voor een lekker stuk vlees hoef je hier niet te zijn, de pot schaft alleen fruit, fruitdrankjes, thee en inmiddels afgekoelde koffie. “Ik ben zelf al jaren veganist,” vertelt Stefanie. “Maar we wijzen niet naar anderen. Als iemand vlees wil eten, moet hij dat zeker doen. Hooguit hopen we dat dat dan met mate gebeurt.”

Deniz, van Turks-Roemeense afkomst, sloot zich in eerste instantie bij Extinction Rebellion aan als ‘arrestee support’. “Dat houdt in dat je mensen die tijdens acties worden gearresteerd helpt.” Haar studie rechten was daarbij handig, maar uiteindelijk wilde ze liever zelf gearresteerd worden.

“Ik wilde meer actie. Ook kan ik zo mijn rechtenkennis gebruiken en bovendien vond ik het een aardige manier om mijn geduld te trainen. Want je kunt verder niets als je in een cel zit natuurlijk, dan ben je overgeleverd aan anderen.”

Ze heeft al kunnen oefenen, want de teller staat inmiddels op vijftien arrestaties. Eileen, aanwezig om te helpen, in dit geval met de make-up, verzucht lachend: “Ik maar één keer.”

De modellen zijn door Stefanie geselecteerd op Facebook. “Als ik daar iemand zie die past bij een bepaalde actie of in dit geval bij een bepaalde foto, benader ik ze om te vragen of ze daar oren naar hebben.” Deniz krijgt overigens ook nog een prijsje, een onderbroek, model grootmoeder, met de opdruk ‘eco-tuig’, verdiend omdat zij de honderdste like op een post aanklikte, en dat is dus goed voor één onderbroek. Ze is er blij mee.

Stephanie en Daantje bereiden zich grondig voor op de varkensshoot.

Stefanie vertelt hoe inmiddels al negen van de twaalf foto’s zijn gemaakt. “Nou eigenlijk tien, maar bij één locatie werden we weggestuurd omdat de eigenaar van die grond de modellen te naakt vond. De foto was toen al gemaakt, maar die gebruiken we toch maar niet. We willen geen juridisch gedoe, en die man dreigde daar wel mee als we de foto zouden gebruiken.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misschien ook voor jou:
Heibel om gespijbel
Lifestyle
  • Goffe Struiksma