Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Taalpolitie slaat weer toe: dode farao’s niet langer ‘mummie’ genoemd

Het is in 2023 belangrijker dan ooit om bij het bezigen van taal zo min mogelijk lagen van de samenleving tegen het zere been te stoten. De culturele elite heeft er een dagtaak aan om ieder zinsdeel dusdanig bij te schaven dat het voldoet aan de standaarden van de moderne tijd: de tijd van ‘woke’. Als je alles gehad denkt te hebben is dan nu de laatste gemarginaliseerde groep aan de beurt: de overleden, in linnen gewikkelde Egyptenaren.

Mummie

Het British Museum, dat (van inheemse volkeren gestolen) artefacten tentoonstellen tot een kunst verheven heeft, heeft besloten voor eens en voor altijd af te rekenen met de term ‘mummie’. De gemummificeerde oude Egyptenaren die in het museum worden tentoongesteld zullen voortaan worden aangeduid met de term “gemummificeerde resten van …”.

Gemummificeerd persoon

“De term ‘mummie’ is niet per se incorrect, maar het is wel dehumaniserend”, aldus een woordvoerder van de Schotse tak van het British Museum tegen Daily Mail. “De term ‘gemummificeerd persoon’ daagt bezoekers meer uit om na te denken over de mens achter de mummie.”

Door conservatieve politici en media wordt de naamsverandering gekscherend ‘de vloek van de mummie’ genoemd. Toch valt er wel degelijk iets te zeggen voor het in ere herstellen van volkeren en individuen, ook al zijn ze al duizenden jaren do. Zo werd in Nederland in 2019 een campagne gestart die bezoekers van de Drentse hunebedden moest ontmoedigen om op de rotsformaties te klimmen. “Het is geen klimrek, het is een grafmonument”, luidde de boodschap van stichting Drents Landschap destijds.

Als het om gemummificeerde personen uit een lang vergane beschaving gaat, kun je maar beter voorzichtig genoeg zijn. Er is buiten menig horrorfilm om nog nooit eentje wakker geworden, maar door het inclusieve taalgebruik van het Britse museum is die kans nog ietsje kleiner geworden.

Bizar
  • iStock