Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meest gezochte maffiabaas Matteo Messina Denaro na dertig jaar opgepakt

De maffiabaas Matteo Messina Denaro is na tientallen jaren opgepakt door de Italiaanse autoriteiten. De maffiabaas zou betrokken zijn geweest bij een ontvoering, bomaanslagen en moorden, waarvoor hij in 1992 al levenslang kreeg. Toch wist hij dertig jaar uit de handen van justitie te blijven.

Maffiabaas

Na dertig jaar is de meest gezochte maffiabaas Matteo Messina Denaro opgepakt in de Italiaanse stad Palermo, zo meldt persbureau ANSA. Denaro staat bekend als vooraanstaand leider van de cosa nostra, de Siciliaanse tak van de maffia.

Levenslang

De 60-jarige crimineel is al sinds 1993 op de vlucht voor de carabinieri. Bij verstek is Denaro al veroordeeld tot levenslang vanwege de moord op rechters Falcone en Borsellino in 1992. Deze twee rechters stonden erom bekend dat zij de maffiosi vervolgden. Ook kreeg de crimineel levenslang voor bomaanslagen in Florence, Rome en Milaan, waar er in 1992 tien mensen bij omkwamen. Maar daar bleef het niet bij voor de maffiabaas. Denaro zou ook nog betrokken zijn geweest bij het ontvoeren van Giuseppe Di Matteo, die later werd vermoord en opgelost in zuur omdat zijn vader had getuigd tegen de maffia.

Opgepakt

Na dertig jaar is er eindelijk een einde gekomen aan de zoektocht naar de maffiabaas. De carabinieri heeft Denaro in een privé ziekenhuis in Palermo, waar hij al een jaar werd behandeld voor kanker, weten te vinden en gearresteerd. De 60-jarige crimineel werd in een zwart busje weggevoerd en naar een geheime locatie gebracht. Een groot applaus volgde na de arrestatie van Denaro. Omstanders lieten zo hun begrip voor de Italiaanse politie blijken.

Ook premier Giorgia Meloni noemt de arrestatie 'een grote overwinning voor de staat die laat zien dat hij niet opgeeft tegenover de maffia'. Ook laat ze weten dat de strijd tegen de maffia onverminderd zal worden voortgezet.

Een van de drie grote maffiabazen

De politie zei eerder in september 2022 al dat de maffiabaas nog steeds in staat was om de maffia aan te sturen in de regio rond de Siciliaanse stad Trapani. Denaro was de laatste van de drie grote maffiabazen die tientallen jaren uit de handen van justitie bleven. Voor hem waren het de maffiabazen Bernardo Provenzano en Salvatore 'Toto' Riina die werden opgepakt.

Misdaad
  • iStock