Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Glennis schuldig bevonden: zangeres moet 200 uur 'vuil prikken'

De rechter heeft gesproken...

Glennis Grace

Glenda Batta, zoals Glennis Grace echt heet, is vandaag veroordeeld voor haar aandeel in het Jumbo-gevecht, namelijk het mishandelen van het supermarktpersoneel. Glenda was volgens de rechter de aanstichter van die gewelddadige middag in Amsterdam. En de supermarktmedewerkers "hadden geen schijn van kans en hebben pijn geleden". De rechter heeft Glennis Grace daarom 200 uur taakstraf opgelegd.

Hoe de straf er precies uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk. Taakstraffen kunnen uiteenlopen tot vuil prikken langs de snelweg en meehelpen met de plantsoenendienst, tot meedraaien in een bejaardentehuis. De straf is iets lager dan de 200 uur taakstraf plus een maand voorwaardelijke celstraf die het OM geëist had. Dit waarschijnlijk omdat de rechter vond dat Glenda ook al hard gestraft is door alle negatieve media-aandacht en de gevolgen hiervan.

Vier andere verdachten zijn ook veroordeeld tot een taakstraf. Glenda's 15-jarige zoon hoort morgen zijn straf van de kinderrechter.

Wat is er gebeurd in de Jumbo?

Afgelopen februari werd Grace samen met haar zoon en een familievriend aangehouden door de politie na een voorval in een Amsterdamse supermarkt. Glenda's zoon Thony rookte binnen een e-sigaret, waarna er een opstootje ontstond. Daarbij zou Glenda's 15-jarige zoon uiteindelijk de volgende woorden hebben geroepen: "Ik kom met meer mensen terug, jullie krijgen allemaal twee kogels door je kop."

Eenmaal thuis vertelde Thony zijn versie van het voorval aan zijn ma, die direct wat mensen optrommelde en vervolgens verhaal ging halen bij de Jumbo. Dat liep, zo weten we inmiddels, vol-le-dig uit de klauwen. Onder andere Glenda en haar zoon werden diezelfde dag opgepakt.

"Ik heb met niemand gevochten", stelde Glenda later in een interview met Jinek. "Ik heb alleen die medewerker een duw gegeven. Het is onwijs uit de hand gelopen. Dat was absoluut niet de bedoeling."

Knietje

Dat het escaleerde in de Jumbo moge duidelijk zijn. Echter vertelden de beelden toch een íets ander verhaal, zo bleek op 26 oktober in de rechtszaal. Op camerabeelden uit de supermarkt was te zien hoe Glenda een medewerker een klap gaf en, zoals de rechter zei: een knietje uitdeelt. Glenda: "Dat kan ik me niet herinneren." Ook zoon Thony (15) deelde flinke klappen uit.

Glenda's ex-vriend Dion K. (27) was ook aanwezig en betrokken bij het gevecht. Hij zou de volgende bedreiging hebben geuit: "Als je nog een keer met je tengels aan een jongen van 15 zit, dan pak ik mijn mes en steek ik je oog uit je kop en sla je tanden uit je bek, pannenkoek."

Misdaad
  • NOS
  • EM-Press/Patrick van Emst / Brunopress.nl