Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mogelijk binnenkort geen gewone sigaretten meer te koop

Snel nog een paar slofjes inslaan.

Sigaretten

In de Rotterdamse rechtbank heeft de anti-tabakslobby vandaag een zaak gewonnen met mogelijk vergaande gevolgen. De rechter heeft na een procedure door vijftien verschillende organisaties besloten dat er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strenger gehandhaafd moet worden op 'ongezonde sigaretten' in de supermarkten.

Zijn er ook gezonde peuken dan? Neen. Maar de Marlboro's, Camels en andere filtersigaretten zijn ongezonder dan de info op het pakje doet vermoeden, aldus een onderzoek. Dat was al een tijdje bekend, echter werd er tot dusver niks gedaan met dat gegeven.

Hoe zit het precies?

De Rotterdamse rechtbank gaat vandaag dus wél mee met de anti-rokers. De lobbygroep stelt namelijk dat de meetmethodes voor schadelijke deeltjes in filtersigaretten niet betrouwbaar zijn. Het punt: in de filters van sigaretten zitten kleine gaatjes. Wanneer de schadelijke stoffen met speciale machines worden gemeten, zuigen deze via die gaatjes ook zuurstof mee. Het gevolg: een mix van schone lucht en verbrande tabak.

Alleen houden rokers de filtersigaret tussen hun vingers, waardoor deze gaatjes afgedekt worden. Bij een heerlijke hijs zuigen ze rook naar binnen met veel minder zuurstof en veel meer tabaksrook.

Deze discrepantie tussen de fabrieksopstelling en de praktijkroker is al langer bekend. Men sprak zelfs van een ‘sjoemelsigaret’.

Uit de schappen?

De uitspraak van de rechter vandaag betekent dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nu naar die kennis moet handelen. De NVWA moet gaan handhaven van de rechter. Dat kan betekenen dat de huidige sigaretten als 'te ongezond' bestempeld worden en uit de supermarkten moeten verdwijnen. Mogelijk komen er dan 'minder verslavende' peukies voor terug. Met minder schadelijke stoffen erin.

Moet wel gezegd worden: de strijd is nog niet gestreden. De organisatie heeft zes weken de tijd om met een antwoord te komen en kan eventueel nog in hoger beroep.

Nieuws
  • T&W, AD
  • iStock, jetcityimage