Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

McDonald's verbiedt roken, want wil 'positieve invloed op omgeving hebben'

Want roken is ongezond. Big Mac's en McFlurry's daarentegen...

McDonald's

Het net sluit zich om de rokers van Nederland. Al jaren wordt de ene na de andere beperking opgelegd: roken in de horeca verboden, donkergroene pakjes, sigaretten uit het zicht, rookvrije stations en ga zo maar door. De volgende klap in het gezicht van de peukzuigers onder ons: een rookverbod op alle terrassen van de Mac.

Dat heeft de bekendste vreetschuur van de wereld laten weten. Tegen het einde van de zomer gaat het rookverbod bij 'de gouden bogen' al van kracht.

'Positieve invloed op onze directe omgeving'

Daarmee zegt McDonald's de eerste grote horecagelegenheid te zijn die haar klanten een geheel rookvrij terras aanbiedt, bij alle locaties in het land. Even een saffie opsteken nadat je twaalf nuggets in je pijp hebt gegooid? Doe het snel, het kan immers nog maar een paar weken.

De reden voor dit keiharde antirookbeleid is volgens de keten simpel. "Als goede buur vindt McDonald’s het belangrijk om een positieve invloed op onze directe omgeving te hebben", aldus Annemarie Swijtink, Managing Director van McDonald's Nederland. "We zijn een familierestaurant, waar iedereen straks ook op het terras optimaal kan genieten van onze producten, zonder last te hebben van rook."

Ja, Annemarie heeft ergens een punt: kinderen en rook zijn doorgaans geen geslaagde combinatie. Maar wat betreft de 'positieve invloed op de directe omgeving': daar hangt natuurlijk een zweem van hypocrisie omheen, zo merken ook meerdere mensen op onder de berichtgeving op social media.

'McVerstopte slagader'

"Hoezo willen ze het 'gezonde' voorbeeld laten zien?", zegt ene Jeffrey bijvoorbeeld. "Je kan er een MacVerstopte slagader en een McDubbele hartritmestoornis bestellen maar roken en dat is slecht voor je."

Gevalletje 'deugbeleid voor de bühne'? Wie zal het zeggen. Feit is in ieder geval wel dat de enige ongezonde dampen die binnenkort nog op de McDonald's-terrassen hangen afkomstig zijn uit eigen frituur. Kortom, het einde van een tijdperk.

Nieuws
  • Hart van Nederland
  • Unsplash, Vladislav Bogutski