Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

Sportcolumn: 'Een bloemetje voor Brian Brobbey, de reconstructie'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Brian Brobbey.

Micha Jacobs & Edwin Struis

Edwin Struis

Telefoon van Frans van Seumeren: “Tring-tring.”

Van Seumeren: “Ja?”

Jordy Zuidam: “Sorry, dat ik u stoor, meneer de eigenaar. U spreekt met Jordy Zuidam.”

Van Seumeren: “Wie?”

Zuidam: “Jordy Zuidam, uw technisch directeur.”

Van Seumeren: “O ja. Sorry dat ik nog niet iedereen persoonlijk ken bij de club.”

Zuidam: “Begrijp ik best, meneer.

Dit is ook pas m’n zesde seizoen bij FC Utrecht en ik kan me voorstellen dat...”

Van Seumeren: “Kom ter zake.” Zuidam: “Ik wil het met uw permissie nog even over Brobbey hebben...” Van Seumeren: “Wie?”

Zuidam: “Brian Brobbey, u weet wel, de spits van Ajax.”

Van Seumeren: “We hebben toch al een spits, hoe heet die kale ook alweer: Hots, Knots.”

Zuidam: “Bas Dost, meneer. Een van onze vele aankopen deze zomer meneer, gericht op uw torenhoge ambities om aansluiting te zoeken bij de top, waarbij het ons ten diepste spijt dat we die nog niet waargemaakt hebben.” Van Seumeren: “En nu wil je Brobbey kopen? Staat de transferwindow nog open dan?”

Zuidam: “Nee, die is gesloten, meneer. Maar herinnert u zich de wedstrijd tegen Ajax nog? Toen Brobbey nadat hij had gescoord racistisch werd bejegend door ons eigen publiek van de Bunnikside?” Van Seumeren: “Hoho, niet te snel een oordeel vellen. Wat voor racisme dan?”

Zuidam: “Die oerwoudgeluiden, meneer. Die gaan toch door merg en been?”

Van Seumeren: “Je bedoelt dat oe-oe-oe? Is dat niet een beetje overdreven? Ik ken een nummer van Normaal dat ook zo begint.” Zuidam: “Meneer van Seumeren, we staan er in de publieke opinie echt niet goed op. Ik vind niet, met uw permissie, dat we moeten wegduiken voor de actualiteit...”

Van Seumeren: “Begin tegen een oude eigenaar van een bergingsbedrijf voor onderzeeërs nooit, maar dan ook nooit, over wegduiken.

Maar wat had jij in gedachten dan?” Zuidam: “Naast publiekelijke excuses aan Brobbey, kunnen we wellicht een mooi bedrag van 20.000 euro overmaken aan een of ander antiracismefonds. Dat laat je duidelijk zien dat je je distantieert van dit gedrag.”

Van Seumeren: “20.000 euro? Voor dat bedrag kan ik nog makkelijk een linksback huren. En trouwens, Brobbey zelf zat er toch helemaal niet mee?”

Zuidam: “Nee, dat niet, maar dat ontslaat ons niet van de verplichting om een daad te stellen op sociaal-maatschappelijk gebied.”

Van Seumeren: “Wat praat jij eigenlijk raar, Zuidam. Maar ik zie daar een tankstation opdoemen. Ik regel wel wat voor die Brobbey. Bye!”

Micha Jacobs

Het ergste van alles is: het had zomaar waar kunnen zijn, als het al niet echt is gebeurd. Maar waarschijnlijk is de realiteit nog veel idioter. Dat de kantinedame of de terreinknecht, of moet ik tegenwoordig groundsman zeggen, op het idee van een bloemetje kwam terwijl hij alle bierbekers die de Bunnikside op het veld smeet uit de Galgenwaard veegde. Mensen die met beide voeten op de grond staan hebben nog realiteitszin, empathie en contact met de buitenwereld: de meeste beleidsbepalers zijn dat allang kwijtgeraakt, en niet alleen in het voetbal.

Het wegmoffelen van de oerwoudgeluiden is ook weer begonnen. Ajax-trainer Alfred Schreuder:

“Ik heb het niet gehoord.” Ajax-keeper Remko Pasveer:

“Niet te veel aandacht aan besteden.”

Nota bene het slachtoffer zelf, Brobbey dus, zei het enige verstandige: “Ik trek mij er niet zoveel van aan. Ze mogen lekker praten, uiteindelijk hebben wij gewonnen en zij verloren.”

Daarmee doelde hij op de uitslag van de wedstrijd (Utrecht-Ajax 0-2), maar onbedoeld sprak hij woorden van veel verdergaande strekking. Dat de onverlaten die zulke geluiden uit hun strot krijgen als ze iemand van kleur aanspreken, altijd verliezen.

De wedstrijd die het leven heet, welteverstaan.

Daarnaast dééd Brobbey ook het enige verstandige: vriendelijk het bloemetje aannemen, een foto ervan op social media zetten en weer overgaan tot de orde van de dag. Haat moet je met liefde bestrijden, en dat is precies wat hij deed. Het deed hem inderdaad weinig, die mensonterende geluiden, en dat is de enige juiste boodschap aan al die idioten: je kunt jezelf nog tien keer voor aap zetten (pun intended), maar daarmee heb je alleen jezelf. Ofwel: hou er dan ook gewoon mee op.

Op social media werd geopperd om de VAR in te schakelen tijdens wangedrag op de tribune. Staak de wedstrijd, laat de politie de beelden bekijken en de rotte appels uit het publiek plukken, neem ze mee en hervat de wedstrijd als alle idioten uit het vak zijn verwijderd. Ik vind het geen onaardige gedachte, ook al lijkt mij dat met een structureel onderbezet politiekorps een onhaalbare kaart.

Maar als je ze eruit hebt geplukt, geef ze vervolgens een stadionverbod voor het leven, dat scheelt de club weer een bloemetje en misschien nog wel belangrijker: een hoop imagoschade. Dus: help je club, breng de mensen met oogkleppen op kantoor niet in verlegenheid, ze kunnen gewoon niet omgaan met jullie shit.

Sport
  • Pro Shots, Instagram