Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderzoek: bier drinken tijdens het werken maakt je productiever

Zo nu en dan delen we een internetklassieker. Een artikel uit de archieven van Panorama.nl dat het delen de moeite waard is. Met vandaag uit augustus 2022: bier tanken. Volgende keer dat blikje bier gewoon maar opentrekken. Immers: meer pils is meer productiviteit.

Onderzoek: bier drinken tijdens het werken maakt je productiever

Heb jij weleens zin in een biertje tijdens werktijd? Uit een Oostenrijks onderzoek blijkt dat we dit onszelf helemaal niet moeten ontzeggen, maar het juist moeten omarmen. We zouden er creatiever van gaan denken en dat zou ons veel beter maken in ons werk.

Aan het onderzoek dat in Oostenrijk gedaan werd, deden twee groepen mensen mee. De ene groep kreeg een raadsel voorgelegd waarbij ze een biertje mochten drinken met alcohol. De andere groep kreeg hetzelfde raadsel voorgelegd, maar kreeg hierbij de alcoholvrije variant. Geen van beiden wist van tevoren of ze alcohol gingen drinken of niet. Het raadsel dat de twee groepen moesten oplossen was: verbind de woorden ‘Zwitsers’, ‘blauw’ en ‘cake’ met elkaar door een koppelwoord te gebruiken. De groep die wel alcohol op had, kwam er al snel achter dat het antwoord ‘kaas’ moest zijn. Bij de alcoholvrije groep duurde dat een stuk langer.

Focus!

De reden? Alcohol stimuleert het creatieve denken. Mensen die creatief moeten denken, schrijven of brainstormen hebben baat bij een beetje alcohol tijdens werk.

Het klinkt nu allemaal heel rooskleurig en geweldig, maar we moeten toch de pret een beetje drukken: alcohol zorgt er misschien wel voor dat je creatiever kunt denken, je focus gaat er echter drastisch op achteruit. Ook de hoeveelheid maakt uit. Als je liters bier of wijn wegtikt op het werk zal dat wel ten koste gaan van je werk, maar een pilsje op zijn tijd kan ongetwijfeld geen kwaad.