Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Een spa voor mannen - onbeperkt bieren in een Brussels bubbelbad

Een spa voor mannen - onbeperkt bieren in een Brussels bubbelbad

Een bezoek aan een wellness of spa gaat voor veel mannen een stap te ver. Maar wat als je er ook bier kunt drinken? Verslaggever Marco van Nugteren brengt een bezoek aan een bierspa in Brussel en laat zich verwennen in een bad vol hop, gerst en mout

Bier en ik zijn als een Siamese tweeling aan elkaar verbonden. Elke zaterdagmiddag na een kansloze pot voetbal in de Kelderklasse kleeft mijn rechterhand aan het alcoholische brouwsel. Of het nu een flesje is of vaasje, Heineken of Jupiler, donker of licht, met liefde getapt of stiekem volgezeken door een van mijn teamgenoten, het spaatje geel moet en zal binnen een half uur na de wedstrijd door mijn bloedbaan stromen. Tot zover mijn liefdesverklaring aan het woord ‘bier’.

Dan nu mijn verstandhouding met het woord ‘spa’. In een wellness ben ik nog nooit van mijn leven geweest. Via Google heb ik moeten opzoeken wat spa überhaupt betekent. Het blijkt een afkorting te zijn van de Latijnse woorden sanus per aquam.

Oftewel: gezondheid door water. Een kreet waarvan ik spontaan de bibbers krijg. Ik krijg associaties met kruidenbaden en gezichtsmassages. Ik kan niet anders dan concluderen dat een bierspa feitelijk twee tegengestelde werelden samenbrengt: zuipen en welzijn. Een bierspa lijkt me als uit eten gaan bij McDonald’s en zowel een Big Mac bestellen als een salade. Gezond willen doen, maar toch ook weer niet. Of heb ik het mis? Is een bierspa wel degelijk een magische ervaring? Tijd voor de proef op de som.

Net buiten het centrum van Brussel zit het pand van Good Beer Spa.

In hop we trust

Vrijdagochtend, net buiten het hart van Brussel. Buiten glijden slierten auto’s stapvoets door de vastgelopen Scailquinstraat.

Binnen, op de begane grond van een appartementencomplex, blijkt achter de voordeur van het pand van de Good Beer Spa een complete biershop te zijn uitgestald.

Aan een kledingrek tegen de muur hangen gele hoodies met de tekst:

‘BEÄR BRUSSELS’. Vastgespijkerd aan de wand hangt een zwart T-shirt met in gele en groene letters: ‘IN HOP WE TRUST’. Op planken zie ik tientallen verzorgingsproducten. Behalve flesjes met biershampoo staan er flesjes met bierdouchegel, bierbadolie en bierbaardolie. Op een van de planken liggen bruisballen gemaakt van hop. Er is ongetwijfeld nog veel meer te aanschouwen, maar plotseling wordt de ontdekkingsreis langs de voorraad bierartikelen abrupt verstoord door de entree van een man met een stoppelbaard die vriendelijk zijn hand uitsteekt. Het is Benedict Biebuyck, de eigenaar van de Good Beer Spa, over wie ik net op tijd de grap kan inslikken dat het jammer is dat hij een R in zijn achternaam mist. Hij draagt een zwarte polo met daarop in kleine gele letters ‘GOOD BEER’. Hij heeft iets weg van de Vlaamse darter Kim Huybrechts, maar dan zonder een dartbord te hebben ingeslikt. Benedict – roepnaam Ben – is de ongekroonde bierkoning van Brussel-Oost. Praktisch zijn hele leven lang, in ieder geval sinds hij van de wet mag drinken, is hij bezeten van bier. Zittend op een krukje aan het raam vertelt hij hoe het zover gekomen is dat zijn gekke brein het bedacht heeft dat je bier niet alleen kunt drinken, maar ook in een badkuip kunt gooien.

Eigenaar Benedickt Biebuyck showt zijn imposante biershop.

“Ik ben al mijn hele leven verliefd op bier,” zegt hij.

“Ik heb ook een rijk verleden aan bier gerelateerde werkzaamheden. Op 18-jarige leeftijd begon ik met werken in een biercafé in Brugge. Tien jaar later nam ik een biercafé over in Deinze, vlak bij Gent. Maar kent u het horecaleven, meneer? Dat houdt een mens niet vol,” verzucht Ben. “Daarom heb ik de zaak na zeven jaar verkocht. Wel is bier altijd een passie van me gebleven. Begin deze eeuw brouwde ik mijn eigen bier, Lesage. Vergelijkbaar met een tripel Karmeliet. Maar ik bleek een voorloper te zijn. Ik was veel te vroeg. Toentertijd wilde men hooguit 12 euro betalen voor een bak Leffe. 20 euro voor een bak Lesage vonden ze echt te veel. Pas twee jaar later begon de bierhype en legden mensen gerust 5 euro voor een flesje neer, maar toen was ik met dat hele brouwen allang weer gestopt. Later ben ik nog wel begonnen met de verkoop van bier- T-shirts. Op een gegeven moment kwamen daar de houten bieropeners en de houten onderleggers bij, gevolgd door de houten zonnebrillen en de houten horloges. Deze artikelen verkocht ik online, maar ook op bierfestivals. Daar leerde ik dat de klant een product als een horloge of zonnebril eerst wil vasthouden voordat hij het koopt. Zodoende bedacht ik het idee om naast de webshop een fysieke winkel te openen.

Maar ik wilde niet dat het een doorsneewinkel zou zijn. Ik wilde er iets aan toevoegen, een ervaring. Ter verkenning ben ik samen met een vriend naar Tsjechië afgereisd.

Voor een marktonderzoek, haha.

Toen ik daar met eigen ogen een bierspa vanbinnen zag, was ik overtuigd. Ik wilde per se dat zoiets moois ook in België het levenslicht zou zien.”

En hop, tijd voor een bierbadje.

Vijftig landen

Halverwege 2021 opende Good Beer Spa zijn deuren. Sindsdien lopen bierliefhebbers de deur plat, vertelt Ben. Tijdens de coronapandemie waren het nog vooral nieuwsgierige locals die een duik namen in de jacuzzi. Maar naarmate de lockdowns steeds langer achterwege bleven en Brussel weer ouderwets werd overspoeld door kluwen toeristen – sommigen buitensporig geïnteresseerd in een overdosis alcohol – kwamen ook de bezoekers van de bierspa uit steeds verdere windstreken. Volgens zijn eigen telling heeft Ben inmiddels klanten uit ruim vijftig verschillende landen over de vloer gehad. Trots wijst hij naar een wereldkaart aan de muur, waarop hij al die landen heeft ingekleurd. Nederland blijkt niet geheel onverwacht al rood te zijn gemaakt.

Uiteraard mag een badeend niet ontbreken.

“Wat voor mensen komen hier eigenlijk?” vraag ik voordat ik straks zelf een sessie zal ondergaan.

“Dat varieert,” zegt Ben. “Laatst was er een moeder die voor de achttiende verjaardag van haar zoon de hele zaal had afgehuurd voor hem en vijf vrienden. Een tijd geleden kwam er samen met haar zoon opeens een 85-jarige vrouwtje binnengelopen. Zij wilde zelf ook weleens in een bierbad liggen. Dat soort mensen komen dus ook. Over het algemeen is de verhouding tussen ouder en jonger dan 40 jaar fiftyfifty. Datzelfde geldt voor de verhouding manvrouw. Er komen hier heel veel koppels. Een bierspa is typisch iets wat door een vrouw cadeau wordt gegeven aan de man. De man is niet zo spa-minded, maar de vrouw wel. Zolang het een spa met bier is, vindt mijn vriend het vast leuk, schat ze in. Veel mannen komen hier behoorlijk sceptisch binnen. Die denken dat het niets voor hen is, een spa.”

“Datzelfde gevoel heb ik ook een beetje,” biecht ik eerlijk op.

“Dat is nergens voor nodig,” zegt Ben. “Vrijwel alle sceptici komen na een uur stralend naar buiten. Ik heb nog nooit één klacht ontvangen.”

Kacheltjelam uit bad

Inmiddels geeft de klok twaalf uur ’s middags aan. Voor mij het moment dat zuipen officieel is toegestaan. Hoog tijd dat ik nu eens zelf in een jacuzzi duik. Als een serveerster in een restaurant leidt Ben mij naar de plek die ik heb gereserveerd: een van de twee zogenoemde wellnessruimtes.


Het is een kleine privéruimte met drie jacuzzi’s, waarvan er één voor mij is en één voor de fotograaf. Direct valt me iets op wat me enigszins verbaast. Geen enkele badkuip blijkt gevuld met Hertog Jan of Bavaria. Baden doe ik niet in echt bier, maar in vers water, waarin straks drie bieringrediënten worden gegooid: hop, gerst en mout. Voor de vorm giet Ben er ook een paar scheuten bier bij.

“Dit bad heeft een inhoud van ongeveer 700 liter. Wat denk je dat het kost als hij volledig met bier gevuld zou zijn?!” vraagt Ben.

“Dan zou de prijs voor een sessie ongeveer tien keer zo hoog zijn als nu. Om nog maar te zwijgen over de temperatuur van het bad. Nu heb ik het water lekker voor je verwarmd tot 38 graden. Anders zou hij uitkomen op hooguit 6 graden. Dus zeg het maar: wat heb je liever?” glimlacht hij.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Wat me dan weer wél aanspreekt, is de tapkraan naast het bad. Deze mag ik gedurende de hele sessie onbeperkt gebruiken. Ja, laat die zin maar eens rustig op u inwerken. Klanten van de Good Beer Spa in Brussel mogen zoveel bier tanken als ze willen. Uit de kraan stroomt een licht, blond streekbier van hoge gisting: de smaakvolle Baptist van brouwerij Van Steenberge (opgericht in 1784).

“Komen de meeste mensen niet kacheltjelam uit bad dan?” vraag ik.

“Nee, hoor. Dat valt reuze mee,” zegt Ben. “De meeste klanten nemen één of twee biertjes.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Lifestyle
  • Goffe Struiksma