Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wybren van Haga: 'Deze linkse activist moet van de buis'

Als het aan het Tweede Kamerlid ligt, trekken ze de historicus liever gisteren dan vandaag van de 'door de belastingbetaler mogelijk gemaakte Staatsomroep'.

Wybren

Wybren van Haga, tegenwoordig Kamerlid voor BVNL, wil dat Van Rossem zo spoedig mogelijk van de NPO verdwijnt. Dit na de omstreden uitspraken die de 78-jarige mopperaar deed in zijn rol als eenmansjury bij De Slimste Mens.

Van Rossem gaat los

Afgelopen maandag uitte Van Rossem kritiek op Nederlandse en internationale beroemdheden. Onder meer Johnny Depp en Martien Meiland moesten het hierbij flink ontgelden. Zo kwam in de quiz de vraag voorbij op welke partij Martien Meiland gestemd had in 2021. Dit was de PVV.

Van Rossem: "Je zal het maar bekennen. Ik had al geen hoge pet op van die familie, maar dit is wel zo’n beetje de punt die je erachter kunt zetten."

Ook kennis over mensen als Johnny Depp en Amber Heard bestempelt Van Rossem als onzinnig. "Wat mij betreft schieten ze die morgen dood en begraven ze hem op een anonieme plek", zei hij zonder blikken of blozen.

Van Haga zaagt de historicus bij de enkels af

Op Twitter en andere sociale media barstte de bom na de uitzending. Veel kijkers verweten de historicus er vooral van geweld te verheerlijken, noemden hem onder meer een 'seniele gek' en pleitten ervoor hem te 'cancelen'. Tweede Kamerlid Wybren van Haga sluit zich hierbij aan en heeft geen goed woord over voor van Rossem.

Op de door de belastingbetaler mogelijk gemaakte Staatsomroep is Maarten van Rossem veel te ver gegaan met zijn geweldsverheerlijkende opmerkingen.

"Als Johan Derksen wat zegt bij de commerciële omroep, dat de eigen broek ophoudt, dan is het land te klein", aldus een furieuze Van Haga in Metro Nieuws. "Maar PvdA-mastodont Maarten van Rossem mag keer op keer over de schreef gaan. Anti-boer, anti-PVV en anti-alles wat niet links is. Dat terwijl die boeren en stemmers op partijen die Van Rossem niet aanstaan via belasting wel moeten meebetalen om de uitspraken van de waarschijnlijk fors betaalde Van Rossem mogelijk te maken. Deze linkse activist moet van de buis."

Kamervragen

De uitspraken van de voormalig hoogleraar waren voor Van Haga zelfs aanleiding om Kamervragen te stellen. Aan staatssecretaris van Media, Gunay Uslu (D66), om precies te zijn.

De oud-FvD'er en -VVD'er wil van Uslu weten wat ze vindt van de uitspraken van Van Rossem. "Graag een gedetailleerd antwoord", voegt Van Haga eraan toe, "daar u met het veroordelen van Johan Derksen ook vooraan stond".

Verder wil hij van haar horen hoe zij "de anti-houding van Van Rossem jegens boeren en stemmers op partijen die het heerschap Van Rossem niet aanstaan" duidt. En hoe ze deze rijmt met "een pluriforme omroep die mogelijk wordt gemaakt door de belastingbetaler".

Het Kamerlid wil bovendien duidelijk hebben wat Van Rossem verdient bij publieke omroep, en of de staatssecretaris ook van mening is dat hij op moet krassen bij de NPO. Het is wachten op de antwoorden van Uslu.

Entertainment
  • Metro Nieuws
  • EM-Press/Patrick van Emst/Brunopress.nl en Pro Shots/Koen Laureij