Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Oorlog' tussen Maarten van Rossem en VI-heren: 'Zelfingenomen kwal'

Het zal voor velen geen verrassing zijn, maar Maarten van Rossem is geen VI-fan. En dat gevoel is geheel wederzijds.

Vandaag Inside

Op de Nederlandse televee zijn op dit moment enkele kijkcijferkanonnen actief. Bij de commerciëlen moet wat dat betreft de naam VI genoemd worden. Het programma scoort eigenlijk altijd goed en heeft de afgelopen jaren een trouwe schare fans verzameld. Maar ook de publieke omroep heeft iemand die kijkertjes trekt: Maarten van Rossem, in zijn rol als eenmansjury bij De Slimste Mens.

Maar wie denkt dat het succes op de buis een soort wederzijds respect oplevert, zit er goed naast. De heren kunnen elkaars bloed wel drinken, blijkt ook weer uit de laatste publieke moddergooisessie.

'Voor mensen met beperkte intelligentie'

Op woensdagavond werd er tijdens de spelshow op NPO1 een fragment uit VI getoond. Iets met Derksen, likken en een hond in bed. Kortom, heerlijk slap geouwehoer zoals dat dagelijks te zien is bij Vandaag Inside.

Echter was het voor historicus en professioneel knorrepot Maarten van Rossem reden om even flink uit te halen naar de heren én kijkers van het Talpa-programma.

"Ik vind dat dit fragment volledig spreekt voor dit programma en de kern van wat dat programma is, namelijk platte pret voor mensen met beperkte intelligentie", aldus Van Rossem. "Ik hoop ook dat iedereen die regelmatig kijkt zich aangesproken voelt"

VI-heren reageren

Op een reactie hoefde Van Rossem vervolgens niet lang te wachten. Nog diezelfde avond werd zijn sneer door Genee, Derksen en Van der Gijp besproken aan de VI-tafel.

Presentator Genee noemt de ophef 'heftig', maar doet dat natuurlijk met een knipoog. Het is immers geen verrassing dat Van Rossem geen fan is van het programma.

"Ze hebben een hekel aan ons", reageert Van der Gijp. "Ik heb liever dat Maarten van Rossem een hekel aan me heeft dan dat hij me aardig vindt. (...) Zelfingenomen kwal, joh."

De goedlachse tv-persoonlijkheid heeft geen goed woord over voor de 79-jarige emeritus hoogleraar. En ook tafelgast Job Knoester laat zich kritisch uit over Van Rossem. "Ik vind het zo dom om iedereen maar dom te noemen dat je daar geen woorden aan vuil moet maken", zegt hij. "Als je het nodig vindt om anderen maar dom te noemen, wat zegt dat over jezelf?"

Dan rest enkel nog de vraag: hoe denkt 'De Snor' over de kwestie? "Het interesseert me helemaal niets wat Maarten van Rossem vindt." Goh, verrassend.

Entertainment
  • RTL Boulevard, VI, De Slimste Mens
  • NL Beeld / BrunoPress