Sommige mensen drinken het alleen op het werk en anderen kunnen de dag niet beginnen zonder een bakkie: koffie is bijzonder geliefd. Al eerder werd in onderzoeken aangetoond dat het consumeren van je dagelijkse bakkie het risico op Parkinson, hardaandoeningen, diabetes type 2, lever- en prostaatkanker en andere gezondheidsproblemen vermindert. Uit een nieuw onderzoek blijkt koffie nu ook een positieve werking te hebben op je levensduur.
Maar hoeveel kopjes koffie moet je drinken om langer te leven? Uit de studie, die zeven jaar duurde, blijkt dat dat degenen die 1,5 tot 3,5 kopjes per dag dronken tot 30 procent minder risico liepen om tijdens de onderzoeksperiode te overlijden dan degenen die geen koffiedronken. Voor het onderzoek werden 170.000 mensen in Groot-Brittannië van 37 tot 73 jaar in de gaten gehouden.
Suiker erbij?
Uit het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad The Annals of Internal Medicine, blijkt daarnaast ook dat er in de koffie zelfs wat suiker mag zitten. In dat geval is de kans op overlijden 16 tot 21 procent lager dan bij niet-koffiedrinkers. Slecht nieuws voor de mensen die graag een scheut melk in de koffie schenken, want dan bevat je bakkie leut meestal veel calorieën en vet waardoor het averechts werkt.
Hoewel koffie nu in een positief licht staat, betekent dat niet dat je het zorgeloos kunt drinken. De onderzoekers waarschuwen namelijk dat het effect verdwijnt als je meer dan 4,5 koppen koffie per dag drinkt. Uit een eerder onderzoek blijkt dat meer dan zeven koppen koffie per dag zelfs schadelijk kan zijn. Oeps.
- iStock