Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lale Gül wordt nog steeds bedreigd en overweegt verhuizing naar buitenland

De schrijfster maakte heel wat los met haar boek Ik ga leven. Nu haar werk wordt verfilmd en in meerdere talen wordt uitgebracht, vreest ze voor meer haat.

Lale Gül

Lale Gül maakte behoorlijk furore met haar boek Ik ga leven en pakte met haar debuutroman zelfs de NS Publieksprijs in 2021. In het autobiografische werk beschrijft ze haar jeugd in Amsterdam-West en hoe ze daar opgroeide in een behoorlijk conservatief moslimgezin.

Het hoofdpersonage mag bijvoorbeeld niet naar bepaalde muziek luisteren of films kijken waarin gezoend wordt. Make-up? verboden. Selfies maken? Uit den boze. Vriendschappen sluiten met jongens? Ongepast. Haar ouders worden steevast haar 'verwekkers' genoemd en enkele bijnamen die ze haar moeder geeft zijn 'Karbonkel de kakkerlak' en 'islamofascistische despotin'. Nadat het boek verscheen werd Gül veelvuldig bedreigd en kreeg ze zelfs doodsbedreigingen uit de conservatief islamitische hoek.

Verhuizen?

Een heftige tijd, kun je wel stellen. Eentje die wellicht nog een naar staartje krijgt, daar Ik ga leven nu een verfilming krijgt en in meerdere talen wordt gedrukt - bij onze oosterburen ligt het boek inmiddels al in de schappen. "In Duitsland is een grote Turkse gemeenschap die misschien wel boze berichten gaat sturen", zegt Gül tegen Nu.nl.

Daarnaast wordt haar boek binnenkort ook nog in het Frans en Engels gedrukt, wat de schrijfster ook de nodige zorgen baart. "Veel mensen ervaren het als belediging van geloof en vinden dat ik een soort gevaar ben en andere meisjes kan beïnvloeden."

Om haar eigen veiligheid te waarborgen overweegt de 24-jarige auteur zelfs een tijdelijke verhuizing. "Ik krijg nog steeds bedreigingen en heb ook zorgen om wat er gebeurt als de vertalingen van Ik ga leven zijn uitgekomen", zegt Gül tegen Nu.nl. "Daarom denk ik erover om een tijdje naar het buitenland te gaan en daar te schrijven."

Stoppen met schrijven

Lale Gül wordt vandaag de dag continu beveiligd. Een hoge prijs die ze betaalt voor het schrijven van een boek. Er is zelfs een tijd geweest dat ze heeft overwogen maar helemaal te stoppen met schrijven of het geven van haar mening in de media. Toch geeft ze aan dat ze veel reacties krijgt van mensen die in eenzelfde soort situatie zitten, en die kracht putten uit haar boek. "Dat is zo'n enorme drijfveer en brandstof om door te gaan", aldus de jonge schrijfster.

Nieuws
  • Nu.nl, Volkskrant
  • BrunoPress/Arjo Frank/Brunopress.nl