Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vijftien jaar cel voor Piet Costa - Rachid B. vrijgesproken

Oud-profvoetballer Rachid B. is vrijgesproken van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Roger P. alias 'Piet Costa' kwam er in dezelfde rechtszaak minder goed vanaf.

Vijftien jaar cel voor Piet Costa - Rachid B. vrijgesproken

Roger P.

De drugscrimineel Roger P. alias 'Piet Costa' is door justitie veroordeeld tot 15 jaar celstraf voor witwassen en leidinggeven aan een criminele organisatie. De Rotterdammer zou meerdere drugstransporten hebben georganiseerd, waaronder één van ruim 3800 kilo cocaïne richting de haven van zijn geboortestad. Hij zou daarnaast bezig geweest zijn met het plannen van een gigantisch transport van 25.000 kilo coke.

De criminele organisatie van Roger P. kwam in beeld nadat de politie in het voorjaar van 2020 de berichtendienst EncroChat wist te kraken. In samenwerking met de Franse politie konden de opsporingsdiensten tussen april en juni 2020 drie maanden live meelezen in miljoenen PGP-chatberichten. In het onderzoek naar de organisatie van Piet Costa zijn tienduizenden PGP-berichten als bewijs in het dossier gevoegd.

Martelcontainer

In de berichten werd onder andere gesproken over de zogenaamde 'martelcontainer', een zeecontainer die was ingericht als martelkamer, met een tandartsstoel waarin slachtoffers konden worden vastgebonden, en een snoeischaar en takkenzaag om ze aan het praten te krijgen. De container wordt in een aparte strafzaak behandeld, waarbij Costa wederom verdachte is. De uitspraak daarover volgt waarschijnlijk volgende maand.

Rachid B.

Oud-profvoetballer Rachid B. was één van de medeverdachten van Costa in de zaak die vandaag werd behandeld. De ex-Sparta-speler werd verdacht van het het witwassen van bedragen van 75.460 en 78.800 euro in Barcelona. Zelf verklaarde B. dat hij door zijn sportcarrière beschikking had tot grote bedragen (contant) geld. De rechtbank vond het aannemelijk dat de bedragen eerlijk waren verdiend en besloot hem daarom vrij te spreken.

B. zou daarnaast geen lid zijn van de criminele organisatie van Costa. Roger P. zou enkel een jeugdvriend van de ex-Sparta-speler zijn.