Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Familie R. van 'De Godfather Van Oss' door OM in verband gebracht met grootschalige drugshandel

Justitie eist forse straffen tegen de familie van 'godfather' Martien R. uit Oss. In 2023 werd R. zelf al veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar. Nu lijkt de rest van de familie aan de beurt te zijn.  

Familie R.

In de tweedelige crime reeks 'De Godfather Van Oss' op Videoland draait het vooral om Martien R. Deze 'godfather' zou aan het hoofd hebben gestaan van een criminele familie. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie forse gevangenisstraffen tegen verschillende familieleden van Martien R.

Volgens het OM zou het gaan om 'de Champions League van de internationale cocaïnehandel'. Hoofdverdachte in de zaak is de 42-jarige Chris R., die al een halfjaar voortvluchtig is. Hij werd al eerder gearresteerd door de politie, maar zijn voorarrest werd door de rechtbank opgeschort, wegens 'dringende familieomstandigheden'. Sindsdien is R. volgens het OM spoorloos verdwenen.

Tegen Chris R. werd dinsdag door het OM 20 jaar celstraf geëist plus een boete van 87.000 euro. Daarnaast wil justitie dat R. zo'n 12,5 miljoen euro betaalt wegens zijn misdaadwinsten.

Drugshandel

Volgens justitie is deze tak van de beruchte Brabantse familie R. al ruim zeven jaar bezig met het produceren én handelen in verdovende middelen. Het zou gaan om duizenden kilo's MDMA, die werden geproduceerd en verhandeld door de familie. Daarnaast zouden ze verdacht worden van het invoeren van meer dan 1200 kilo coke. De familie zou er miljoenen euro's mee hebben verdiend. Dit geld zou vervolgens door de organisatie zijn witgewassen en weggesluisd naar Dubai en Spanje.

De spoorloze Chris R. zou samen met Sjef R. de drugshandel hebben aangestuurd. Ook dat laatste familielid zou zich niet in Nederland, maar in Dubai bevinden. In oktober moet Sjef in Nederland voor de rechter verschijnen, maar vanuit Dubai zou er weinig reactie komen op een uitleveringsverzoek. Of dit ook écht gaat gebeuren, is dan ook nog de vraag.

Wél aanwezig in de rechtbank

In de rechtbank in Den Bosch waren afgelopen dinsdag twee verdachten aanwezig. Loopjongen Reginald de J. (32) uit Waalwijk, hij wordt verdacht van het koerieren van drugs en geld. De tweede verdachte is de zoon (20) van Chris R. die hij al vanaf zijn twaalfde zou klaarstomen voor een carrière binnen de familiehandel. 'Kleine' Martien R. wordt verdacht van voorbereidingshandelingen van drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Tegen Reginald de J. eist het OM een gevangenisstraf van zeven jaar plus een boete van 30.000 euro. De 20-jarige Martien R. kreeg te horen in de rechtbank dat het OM eveneens een boete van 30.000 euro eist plus een celstraf eist van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Ook de echtgenote van de voortvluchtige Chris R., Paulina R., staat terecht wegens witwassen. Het OM eist tegen haar een gevangenisstraf van een jaar en wederom een boete van 30.000 euro.

De 28-jarige Kaan D. werd al eerder veroordeeld voor een rol binnen de organisatie van de 'godfather van Oss', maar wordt ook in deze zaak genoemd. D. zou volgens het OM hebben geholpen bij de dagelijkse uitvoering en eist een gevangenisstraf van zeven jaar naast een boete van - het terugkomende bedrag - 30.000 euro.

Piet Costa

Volgens het OM heeft Chris R. in het verleden succesvol geïnvesteerd in een deel van de cocaïne vanuit Bolivia die Rotterdammer Roger P. alias Piet Costa heeft geïmporteerd. Volgens justitie informeerde R. twee dagen later wederom voor een nieuwe lading.

Costa werd al eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Volgens de rechtbank in Rotterdam was hij de leider van een criminele organisatie die duizenden kilo's cocaïne smokkelde. In december 2023 kreeg Piet Costa er in een andere zaak nog 33 maanden celstraf bij.

Misdaad
  • Crimesite, Omroep Brabant, NOS
  • Adobe Stock