Rachid B. zat vast van december 2020 tot maart 2021. Zijn voorlopige hechtenis werd geschorst omdat de rechtbank vond dat er te weinig bewijs was voor zijn betrokkenheid bij de import van 2100 kilo cocaïne. De belangrijkste verdenking tegen B. is het witwassen van bedragen van 75.460 en 78.800 euro in Barcelona. Hij zou die bedragen volgens justitie op zijn rekening gestort hebben gekregen, waarna hij de grote sommen geld overmaakte naar een Spaanse bankrekening, waarmee de huur werd betaald voor een luxe woning in Barcelona waar drugsbaron Roger ‘Piet Costa’ P. verbleef.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 19 januari bijna achttien jaar cel tegen deze Roger P. wegens grootschalige internationale cocaïnesmokkel en witwassen. Ook tegen acht andere verdachten (onder wie Rachid B.) eiste justitie forse celstraffen. Medeverdachte Robin van O. (tevens hoofdverdachte in de strafzaak rond de beruchte martelcontainers) was er niet bij. Hij is volgens zijn advocaat terminaal ziek. De Rotterdamse drugsbende zou volgens justitie verantwoordelijk zijn voor de invoer van grote partijen cocaïne in de havens van Rotterdam en Antwerpen: 1015 kilo in 2015,3776 kilo in 2016 en 1200 kilo in 2020.
De criminele organisatie kwam in beeld nadat de politie in het voorjaar van 2020 de berichtendienst EncroChat wist te kraken. In samenwerking met de Franse politie konden de opsporingsdiensten tussen april en juni 2020 drie maanden live meelezen in miljoenen PGP-chatberichten. In het onderzoek naar de organisatie van Piet Costa zijn tienduizenden PGP-berichten als bewijs in het dossier gevoegd, niet alleen van EncroChat maar ook van Ennetcom en PGP Safe. De recherche heeft het bewijs uit deze chats gecombineerd met klassieke methoden als observaties en analyse van locatiedata van telefoons. Volgens justitie had Piet Costa vier accounts in gebruik waarmee hij versleutelde berichten verstuurde. Hoe raakte ex-profvoetballer Rachid B. verzeild in deze criminele organisatie? Daarover zo meer.
Horror-tackle
Rachid B. speelt tussen 2003 en 2007 als aanvaller voor Sparta. Hij haalt in december 2004 de voorpagina’s door een krankzinnige overtreding op Go Ahead Eagles-aanvaller Niels Kokmeijer. In de 83ste minuut van de eerstedivisiewedstrijd zet Rachid B. met gestrekt been en metalen noppen op ongeveer een halve meter hoogte een snoeiharde horrortackle in op Kokmeijer. Die loopt daarbij een dubbele beenbreuk op en moet op zijn 27ste zijn voetbalcarrière noodgedwongen beëindigen. Hij verblijft bijna twee maanden in het ziekenhuis. Ook loopt de spits een slagaderlijke bloeding, schade aan het zenuwstelsel en blijvend littekenweefsel op. Kokmeijer doet na het incident aangifte van zware mishandeling. Rachid B. wordt door Sparta voor de rest van de competitie geschorst. De club verzwaart daarmee de schorsing van tien wedstrijden die de KNVB hem oplegt. Daarnaast klaagt het OM de Spartaan aan voor zware mishandeling, een unicum in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Ondertussen maakt Rachid B. na de schorsing zijn rentree in het betaald voetbal en schiet hij Sparta op 9 juni 2005, nog geen half jaar na de tackle, in de finale van de nacompetitie tegen Helmond Sport naar de eredivisie.
In juli 2005 zegt Rachid B. in de rechtbank dat hij zichzelf niet schuldig acht. Hij noemt de schandalige overtreding ‘een inschattingsfout’. “Ik was volledig op het veroveren van de bal gericht. Achteraf kun je zeggen dat ik mijn actie te laat en te snel uitvoerde. Als aanvaller heb ik weinig tot geen ervaring in het maken van een sliding of een tackle. Dan kan het een keer misgaan.” De bajes hoeft Rachid B. niet in voor de doodschop, wel veroordeelt de rechtbank hem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 200 uur. De taakstraf komt in hoger beroep te vervallen.
'Nooit zoiets gezien'
Ondertussen duurt de nasleep van de affaire-Kokmeijer voort. In juni 2006 laat Kokmeijer, in afwachting van een eis tot schadevergoeding, enige tijd beslag leggen op Sparta’s bankrekening. In maart 2007 stelt de arbitragecommissie van de KNVB Kokmeijer in het gelijk en in een voorlopige voorziening moeten Sparta en Rachid B. 100.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dit is de opmaat voor een gerechtelijke bodemprocedure waarin een veel hoger bedrag wordt geëist. Op 20 november 2007 komen beide partijen definitief tot een overeenstemming. Over de hoogte van het bedrag komt niets naar buiten. B. staat dan al niet meer onder contract bij Sparta.
Het gerechtshof over de ‘vliegende tackle’ in 2008 in hoger beroep: “Het hof neemt tevens de verklaring van de scheidsrechter in aanmerking dat verdachte een buitensporige inzet pleegde, gekenmerkt door zijn snelheid en lichaamshouding en dat hij – in zijn veertienjarige loopbaan als scheidsrechter – een dergelijke overtreding, die hij omschrijft als een aanslag, nog nooit heeft gezien.” Jaren later zal Niels Kokmeijer over het incident zeggen:
“Je kan er niet omheen dat het een soort aanslag was. Ik heb de beelden vaak teruggezien en ik kan maar één conclusie trekken en dat is dat het op een wraakactie leek. Hij heeft een keer zijn excuses aangeboden, maar ik weet nog steeds niet of hij het wel helemaal meende. Ik heb nadien nooit meer iets van hem vernomen, terwijl ikzelf net zolang mijn excuses zou hebben aangeboden tot het vervelend zou worden. Als je iemand iets aandoet, voel je je schuldig. Dat gevoel heeft hij, in het ziekenhuis en later in verschillende rechtszaken, nooit duidelijk gemaakt. Ik zeg niet dat hij het expres heeft gedaan. Dat weet ik niet.”
Disciplinaire incidenten
In augustus 2007 vertrekt Rachid B. voor een bedrag van 900.000 euro naar het Engelse Wigan Athletic, dat dan in de Premier League speelt. Dat wordt geen succes. In de competitie speelt hij geen enkele wedstrijd. In 2008 wordt de Rotterdammer verhuurd aan NEC, maar na meerdere disciplinaire incidenten en motivatieproblemen zet trainer Mario Been hem gedurende het seizoen drie keer terug naar Jong NEC.
“Dit is een jongetje die niet de juiste instelling heeft voor het topvoetbal. Bij Sparta hebben we dat kunnen concluderen. Hij heeft zich misdragen,” aldus toenmalig VI-hoofdredacteur Johan Derksen in oktober 2008 voor de camera over wat hij ervan vindt dat Rachid B. is weggestuurd bij de training van NEC. “In Engeland heeft hij nooit een wedstrijd meegedaan, daar waren ze heel snel op hem uitgekeken,” vervolgt Derksen. “Het is gewoon een beetje een vervelend jongetje. Als hij zijn zin niet krijgt, gaat ie dwarsliggen als een verwend kind. Met deze jongen is geen eer te behalen. Ik vind het eigenlijk een speler van niks. Hard rennen, net doen of je geweldig bent, maar nooit een beslissende pass. Scoort zelden. Je hebt er helemaal niks aan.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- ANP, La Repubblica, OM, Politie, ProShots, SBS